"Nielsine Nielsen – Danmarks første kvindelige læge og akademiker" - Dorthe Chakravarty og Sarah von Essen

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en boganbefaling af Stadsarkivar, Cand. Mag. Mette Henriksen.

 

Hvad handler bogen om?

De to forfattere, som begge er historikere og journalister, tegner et levende billede af Nielsine Nielsen (1850-1916) som en stærk, beslutsom og banebrydende kvinde i sin samtid. Nielsine opnåede sit ambitiøse mål om at blive Danmarks første kvindelige læge i 1885.

I bogen får man den spændende historie om skipperdatterens liv, stræben og kamp for selvstændighed, kvinderettigheder og ligestilling i en mandsdomineret verden. Eksempelvis fik kvinder først stemmeret i 1915, så da den unge Nielsine startede som medicinstuderende i 1877, var det i en verden fuld af mænd.

Holdningen i 1800-tallet var, at den kvindelige natur ikke kunne forenes med et videnskabeligt virke, og at kvindens rolle var at koncentrere sig om moderskabet og familien. Nielsine blev på sin vej mod sine mål mødt med både stor modstand, men også med opmuntring og opbakning fra de få akademiske kvinder og fra flere af datidens mænd, der ikke anså en æggestok som en hindring for en akademisk karriere, og som støttede kvindernes kamp for ligestilling.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Det er en interessant og indlevende fortælling om en stærk og usædvanlig kvinde, som mod alle odds banede vejen for kvinders rettigheder. Det er også et indlæg i den højaktuelle debat om kvinderettigheder, ligestilling og feminisme i dag.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Bogen kan minde om historiker Birgitte Possings bøger blandt andet bogen ”Argumenter imod kvinder” (2018) om den modstand, som kvinder har mødt på vejen mod magt og indflydelse i samfundet.