"Laksetrappen - et skævt tilbageblik" af Allan Olsen

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en sangskriver og historiefortæller med 40 år mod strømmen.


Hvad handler bogen om?
Bogen er anden del af sanger Allan Olsens selvbiografi. Hvor første bog ’Tilfældig strejfet’ handler om lille Al´s barndom og opvækst, så er denne bog ’Laksetrappen’ historien om den unge Al´s vej ind i musikken. Følg med når Allan Olsen og hans sidekick Johnny Madsen gør de jyske landeveje og spillesteder usikre.


Hvorfor skal man læse denne bog?
En laksetrappe hjælper stædige, små fisk på deres vandring op mod strømmen. Allan Olsen har stædigt holdt fast i sit udtryk og stil. Og som en langtrukken pandemi, har han også sørget for ikke at toppe eller fået det hit, der gør, at man risikerer at låse sig fast eller brænde ud for tidligt. Han har som få andre formået at strække sin karriere ud og holde sig til det, han selv kan stå inde for. Allan har om nogen gået imod strømmen og op ad laksetrappen. Ikke mindst i 80´erne og 90´erne, hvor en midaldrende mand med sin akustiske guitar, der ovenikøbet sang på dansk om at vokse op med ryggen til land, var i slående kontrast til Aqua, Cut´n move og Dizzy Mizz Lizzy. Allan Olsen har aldrig været med på nogen opsamling med Best of the 80´erne eller 90´erne. Men han er her endnu og bedre end nogensinde, hvis du spørger mig.

Allan Olsen kan skrive, og han er en fremragende historiefortæller. Det har han for længst bevist som sangskriver og nu også i musikbiografien ’Laksetrappen’. Bogen er også en kærkommen lejlighed til et genlyt med alle Allan Olsens albums. De er det oplagte soundtrack til denne biografi.


Hvilke andre bøger synes du den minder om?
’Laksetrappen’ er en fortsættelse af barndomserindringerne ’Tilfældigt strejfet’, som du også bør læse. Læs desuden Kim Larsens ’Mine unge år’, der er skrevet i samarbejde med Jens Andersen og Bruces Springsteens ’Born to run’.