"Lærerindens sang" - Vigdis Hjorth

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med Det Grønne Område. Ugens anbefaling er noget så sjældent som en spændingsroman om at fortolke tysk dramatik!

Hvad handler bogen om?

»I Lærerinden sang møder vi den 57-årige Lotte Bøk: Selvsikker underviser i dramatik på skuespillerlinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo, med masser af erfaring og stor tillid til sin egen metode til at få de unge studerende til at forstå især Bertolt Brechts skuespil. Lotte har sit på det tørre. Men hendes verden rystes, da hun går med til at lade sig filme i undervisningssituationen og privat af filmskoleeleven Tage Bast som en del af hans afgangsprojekt. Kameraets blik gør alt i Lottes tilværelse tvetydigt, og inden filmprojektet er tilendebragt er Lotte kommet alvorligt i tvivl om sit syn på Brechts værker, på sig selv som underviser og som barmhjertigt medmenneske.”

Hvorfor skal man læse denne bog?

»En bog om undervisningspraksis på en kunstskoles skuespillerlinje – det lyder jo umiddelbart ganske tørt. Men Lærerindens sang føles meget af tiden som en regulær spændingsroman. Man følger åndeløs Lottes handlinger og spekulerer som en gal. Hvad har Tage Bast set, hvad har kameraet set? Og hvordan vil Lottes og gode intentioner tage sig ud i den færdigklippede film? Samtidig, næsten umærkeligt, kommer man på fornavn med Brecht og flere af hans mest kendte skuespil og funderer som Lotte: Hvordan står det til med medmenneskeligheden anno 2019? Og hvordan står til hos mig selv?

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

»I sin egenskab af ”spændingsroman om et kunstanliggende” kan Lærerindens sang minde lidt om Delphine de Vigans Baseret på en sand historie. Jeg fik også mindelser om Siri Hustvedts romaner, som ligeledes typisk udspiller sig i et kunstnerisk, intellektuelt miljø – men Lotte Bøk er en noget mere kantet og strittende hovedperson, end man typisk ser hos Hustvedt. Man slår og stikker sig på Lotte Bøk. På den gode måde!”

Anbefalingen er skrevet af Marie Theilmann