"Immunitet – et essay om vaccination" - Eula Biss

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på tankevækkende og oplysende langessay om kroppen i samfundet, vacciner og immunitet af forfatteren Eula Biss, som du kan møde på Faglitterær festival.


Hvad handler bogen om?
I det 200 sider lange essay Immunitet beskriver den amerikanske forfatter Eula Biss vaccinens og immunitetens udvikling. Ikke bare historisk, men også filosofisk, politisk og ikke mindst semiotisk. Biss bevæger sig elegant fra videnskabelige undersøgelser af bl.a. vaccinebivirkninger over samfundsbetragtninger af bl.a. antivaccinebevægelser til egne hverdagsoplevelser med skadelige stoffer i hendes søns babyprodukter.

En af Biss’ hovedpointer er, at vaccinen ikke kun er for individets skyld, men i mindst ligeså høj grad for samfundets – vi er ikke kun ansvarlige for vores egen krop, men også for andres.


Hvorfor skal man læse denne bog?
Ugeskrift for læger kalder bogen ”yderst tankevækkende og en "vaccine" mod uklar og usammenhængende tænkning i vaccinedebatten.” Men man kan sagtens få glæde af bogen uden at være lægefaglig – faktisk er historie, filosofi, etik og semiotik ligeså vigtigt i bogen. Ikke mindst har Biss en rød tråd, hvor hun undersøger, hvordan metaforer påvirker tanker om kroppe, vacciner og dødelighed.

Et sted i bogen siger forfatteren, at ”hvis det modsatte af pressen er en digter, så er jeg begge dele”. Læs denne bog hvis du holder af dette ’begge dele’: Den dybdeborende videnskabs- og kulturjournalistik og den poetiske, personlige essayistik. Og ikke mindst hvis du holder af at blive klogere på et emne af overraskende og fascinerende veje og vildveje.Du kan møde Eula Biss i samtale med videnskabsjournalist Gunver Lystbæk Vestergård om sit forfatterskab med udgangspunkt i ’Immunitet’. Det foregår mandag den 16. marts kl. 17-18.30 i Fennebergsalen og billetter kan købes på lyngbybib.dk.