"I begyndelsen var klangen" - Maria Bundgård

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på ord og musik fra en klassisk pianist.

At Dø i Dur
Når man har sin daglige gang på biblioteket, falder man af og til over bøger man ikke normalt ville opdage – og denne uges anbefaling er netop én af disse.

Den er skrevet af den unge klassiske pianist Maria Bundgård og handler om hendes søgen efter hvad klang er og hvad klang kan.

I ”I Begyndelsen var Klangen” går Maria Bundgård på jagt efter klangen, den dybeste forståelse af musikken, for det er som musiker, ikke nok kun at kunne noderne og kende værkerne, man skal også forstå klangen, sin egen klang og al tings klang.

Med udgangspunkt i den russiske musiktradition, H. C. Andersens digtekunst og Johannesevangeliets skabelsesberetning smeder Maria Bundgård en meget personlig beretning sammen om sin egen opdagelse af musik og klang. Det er et overflødighedshorn af historie, viden, namedropping og musikteori, en rejse ind i klangen, livets klang, kærlighedens klang og dødens klang.

Lige meget om man deler Maria Bundgårds mening eller tro kan man ikke nægte at denne bog er en ægte kærlighedserklæring til musikken, til kunsten generelt; for kunst og klang er det, der fører folk sammen, det bringer lighed og samhørighed hvor der før kun var fremmedhed.

Udover Maria Bundgårds ord har man samtidig glæden af at lytte til de omtalte værker på den medfølgende CD, hvor det er Maria selv der spiller piano. De numre man kan lytte til er:

Piotr Ilyitch Tchaikovskys Juni/Barcarole, October/Autumn Song og Nocturne op. 19, Alexandr Scriabins Preludes op. 11 nr. 9-15, Seigei Rachmaninov med Prelude op. 23 nr 1, 2 og 3 og til sidst Arvo Pärts Für Alina.

Anbefalingen er skrevet af Mia Avnsbøl Skov