"Hvad køer ved om livet" af Rosamund Young

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en forunderlig rejse ind i køernes verden.

En ko er ikke bare en ko

Det sker sjældent, at jeg læser faglitteratur, bare for fornøjelsens skyld, men jeg blev ret nysgerrig, da jeg læste om ”Hvad køer ved om livet”. Selvom den hører til kategorien faglitteratur, så er den skrevet så det lige så godt kunne være skønlitteratur. Bogen handler om forfatterens liv med køer, det vil sige alle de observationer hun har gjort sig igennem et langt liv, hvor hun har arbejdet med køer. Hendes forældre startede deres landbrug i 1950erne og fandt hurtigt ud af, at de ville drive et økologisk landbrug, selvom det endnu ikke var et begreb, der eksisterede på det tidspunkt. Landbrug var i en effektiviseringsproces, hvor man begyndte at presse dyr og planter til det yderste, hvilket familien på ”Kite’s Nest farm” ikke ville være en del af. I stedet valgte de, at deres dyr skal have lov til at bevæge sig rundt og spise som de har lyst til. Det resulterede i, at familien Young opdagede køernes forskellige personligheder. Det er ikke fordi, de forsøger at menneskeliggøre dem, men nærmere observerer køernes færden, vaner og indbyrdes forhold.

Bogen er en samling historier om køerne, hvor vi blandt andet møder en ko, der hader mudder og gør alt hvad den kan for at undgå det. Vi møder kalve, der danner livslange venskaber og vi lærer om hvordan mødre passer på deres døtre når de selv skal have deres første kalv.

Det kan være svært at holde styr på køernes navne, men det betyder ikke så meget, hvis man ikke kan huske hvordan familierelationerne hører sammen. Det er en utrolig hyggelig bog, som jeg har været glad for at have liggende på natbordet. Det er ikke en pageturner, som holder én vågen den halve nat, men en afslappende måde at afslutte dagen på.

Anbefalingen er skrevet af Anna Wittorff