'Honningbiens flyvetur' af Raymond Huber

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en skøn fagbilledbog til nysgerrige børn og deres honninginteresserede voksne.

Hvad handler bogen om?

Dette er historien om spejderbiens færd. Fra at vingerne løfter den op, til den flyver ud i den store verden og leder efter nye enge, overdrev og heder for at finde årets sidste blomster inden årstiden går fra efterår til vinter. Det er en utrolig vigtig opgave, for uden honning vil bistadet ikke kunne overleve vinteren over. Når spejderbien kommer hjem til bistadet, fortæller den, igennem dans, de andre bier, hvor dette særlige sted kan findes.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Det er en utrolig smukt illustreret fagbog. Farvevalget og tegnestilen er både realistisk og drømmende. Alene honningbiens pels er farvelagt med; gul, orange, rød, sort, blå og sikkert endnu flere farver. Umiddelbart tænker jeg, at illustratoren har brugt en kombination af akvarel og farveblyanter. Akvarellen skaber en smuk og stemningsfyldt baggrund, hvor farveblyanterne skaber detaljerne. Det ligner også, at der er brugt akvarel-effekten “spatter”. 
Måden, hvorpå at Brian Lovelock får illustreret sollys, der bryder igennem skyerne, er simpelthen fantastisk.

På hver side er der relevante faktabokse om lige præcis dét emne, vi er nået til i fortællingen. Fra hvordan regn kan beskadige biens vinger, til hvordan det sociale hierarki er i bistadet. Både børn og voksne vil kunne lære noget af denne bog. Her er et citat med noget jeg ikke vidste: “Bier finder vej ved hjælp af sollys, kendemærker og dufte. De har også en magnetisk sans, der er som et indbygget kompas”.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Der findes ikke mange titler om honningbier til målgruppen, men der findes bl.a. ’Honningbien’, en fotobilledbog af Valérie Guidoux, der også fortæller om honningbiens liv og arbejde med at indsamle nektar. Den er dog noget mere faktapræget.