'Florida' af Lauren Groff

Litteraturformidler Emilie anbefaler denne uge en novellesamling der kredser om et fugtigt og faretruende Florida.

Hvad handler bogen om?

Den amerikanske delstat Florida er geografisk, mentalt og stemningsmæssigt centrum i denne tindrende novellesamling. Varmen trykker fugtigt, slanger hvisler og orkaner splitter store landområder ad. Novellerne fortæller vidt forskellige menneskers historier – vi møder blandt andet en stædig ældre kvinde, en småbørnsmor med tendens til raseri, to børn der er blevet efterladt af de voksne og en ung akademiker, som falder ud af trygheden og ind i en hjemløs tilværelse. Fælles for fortællingerne er en konstant, lurende fornemmelse af at noget faretruende gemmer sig lige uden for ens synsfelt og langsom rykker nærmere. Det kan være i form af en panter i buskadset, genfærd af døde slægtninge eller truende sociale relationer og situationer.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Du skal læse denne novellesamling, hvis du vil overrumples og rives med. De her noveller griber virkelig sin læser og fører en med strømmen. Lauren Groff skriver utroligt godt – forførende og flydende folder hun sine karakterers indre liv og mørke sider ud, og hun kan skildre menneskers forhold og indbyrdes magtspil, så det giver sug i maven. Hver novelle er smukt komponeret, men samtidig fungerer bogen fantastisk som en samlet læseoplevelse fordi hver fortælling efterlader en dirrende spænding, som i hvert fald giver mig lyst til at læse mere.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Lauren Groffs skildring af hverdagslige, menneskelige forhold og novellernes fornemmelse af noget faretruende kan sammenlignes lidt med Naja Maria Aidts novellesamling ’Bavian’ og også med Rakel Haslund-Gjerrilds ’Øer’. Jeg kommer også i tanker om Kiley Reids roman ’En skøn alder’ og dens skarpe beskrivelser af personlige og samfundsmæssige magtforhold i nutidens USA.

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område.

23.03.22