"Fjorten Eventyr og Fortællinger" af B.S. Ingemann

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på uventet skrækromantik fra en folkekær salmedigter.

B.S. Ingemanns hemmelige gyserhistorier

De fleste forbinder formentlig B.S. Ingemann med romantiske og folkekære sange og salmer, som f.eks. ’Nu titte til hinanden de favre Blomster smaa’ og ’I Østen stiger Solen op’. Enkelte har måske endda læst hans historiske romaner. Til gengæld er det de færreste, der forbinder digteren med gyserhistorier om hjemvendende spøgelser og levende døde af den klæbrige slags, der for alvor kan skabe ravage og dæmonisk vanvid hos de sagesløse mennesker, de støder på.

Men de findes og det gør de i bl.a. i samlingen Fjorten Eventyr og Fortællinger, der rummer alt fra klassiske haunted house-gysere over psykologiske thrillere til korte historier om klamme ligeksperimenter. Der er grusomme og groteske fortællinger for enhver smag.

De korteste er som regel de mest makabre, som f.eks. den ultrakorte ’Niels Dragon’, der handler om ligkogeren Niels, der leverer skeletter til anatomiundervisning og som en aften får et chok, da det går op for ham, at han er ved at koge liget af sin tidligere rival. En fyrbøder, der hængte sig selv, da han opdagede sin kone i en affære med ja, ligkogeren Niels Dragon. Den affære har fyrbøderen, trods sin død, ikke glemt.

Men der er også mere stilistisk avancerede eventyr, til dem der har brug for en anelse mere komplekse handlinger og større persongallerier. Som f.eks. ’Sphinxen’, der med et æskesystem af magiske og bizarre begivenheder skaber en labyrintisk verden fyldt med dobbeltgængere, galskab og groteske scener.

Fortællingerne afslører en mørkere, måske næsten dæmonisk side af B.S. Ingemann, der står i stærk kontrast til hans mere kristenidylliske og fædrelandske forfatterskab, men vigtigere giver de gyserglade læsere en mulighed for at dykke ned i én af genrens lidt uopdagede oprindelsessteder.

Anbefalingen er skrevet af Aske Tolsgaard