'Evighedsbørnene' af Beate Grimsrud

Litteraturformidler Emilie, anbefaler denne uge en roman om det svære voksenliv, det svære sind og livets smukke uforudsigeligheder.

Hvad handler bogen om?

Hvordan bærer man sig egentlig ad med at være menneske? I Stockholm går fire mennesker rundt og har ret så svært ved at være voksne og ret svært ved livet generelt. Der er Siri, som har været endnu en tur på psykiatrisk afdeling men fortæller alle at hun har været ud at rejse jorden rundt, hendes veninde (og til tider elsker) Louise, som har problemer med shopping og selvskade, André, som primært forstår verden gennem kærligheden til sin kat og hans ven Tomas som har brug for meget faste rutiner for at få hverdagen til at fungere. Det er en roman om ensomhed og skammen ved ikke at kunne leve op til de krav, ens omgivelser stiller – men det er også en roman om usandsynlige venskaber og om hvordan livet, lige så forsigtigt, kan ændre sig til noget uforudsigeligt, noget bedre.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Romanen er til tider næsten uudholdeligt hjerteskærende. Som læser dumper man lige ned i karakterernes nu og får selv en smagsprøve på deres ensomhed, håbløshed og mindre sympatiske sider. Alligevel formår romanens tone – som både er underspillet galgenhumoristisk, empatisk og i øjenhøjde med sine karakter – at få læsningen til at føles som et kram og en påmindelse om at det er underligt og besværligt at være menneske og at det nok skal gå alligevel.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Beate Grimsruds tone er helt særegen, men jeg synes alligevel der kan trækkes tråde til Erlend Loes ’Naiv. Super.’ og dens humoristiske omgang med en livskrise. ’Døden kører Audi’ af Kristian Bang Foss har også noget Grimsrudsk over sig i sin tragikomiske og grænseoverskridende skildring af kronisk syge Waldemar, hans hjælper Asger og deres rejse til Marokko for at finde en healer, der måske kan hjælpe Waldemar.

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område.
 

09.02.22