"Eksperimentet" af Harald Nortun

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en oplagt bog til de 12–14-årige, der gerne vil læse om hverdagsliv, skole og venner.


Hvad handler bogen om?
Amund og Amanda er tvillinger. De ligner hinanden som to dråber vand. Der er bare det, at Amund f.eks. hellere vil sidde og snakke end at spille fodbold, hvor Amanda langt hellere vil have mere fart over feltet. På vej på ferie hos deres bedsteforældre, vælger de at skifte navne. Det var meningen, at det kun skulle være første dag, men så får de uventet besøg samme aften af en pige og en dreng fra nabohuset. For nabobørnene ser Amund som Amanda, fordi Amund stadig er ”klædt” ud som Amanda og omvendt. Fordi piger og piger går sammen, bruger Amund rigtig lang tid med nabopigen, og Amanda med nabodrengen.

Den udvikling tvillingerne gennemgår er helt fantastisk. Så kommer alle spørgsmålene bare. Kan de overhovedet gå til bekendelse nu? Hvordan skal de sige det? Vil de overhovedet kunne bevare de venskaber, de har opbygget, de har jo snydt?

Hvorfor skal man læse denne bog?
Du følger Amund som fortæller. Så ud over historien, får man alle de tanker Amund har under hele "Eksperimentet". Det betyder meget, at det er fra drengens perspektiv. Der er så meget i opvæksten, som skal være maskulint. Hvad hvis man ikke er det? Eller hellere vil snakke end at løbe? Tvillingerne har de karaktertræk, som vi og samfundet har tillagt kønnene. Bøger som denne kan hjælpe, når den prikker til normer og overbevisninger, fordi tvillingerne nu endelig bliver ”set”.