'Eden' af Stanislaw Lem

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en dystopisk science fiction-klassiker, som for første gang foreligger på dansk.

Hvad handler bogen om?

Evolutionen er ikke til diskussion. I hvert fald ikke på min matrikel. Men hvor ender den lange rejse? Det er et legitimt spørgsmål. For evolutionen er med en metafor lånt fra evolutionsbiologen Richard Dawkins en blind urmager, og hvad kan man egentlig forvente af sådan en karl, dementiet af Albert Einsteins skråsikre antagelse om, at Gud ikke spiller med terninger, som han synes at være?
 
Det er, tror jeg, det spørgsmål, Stanislaw Lem stillede sig selv, da han skrev romanen ”Eden”, hvor en gruppe videnskabsmænd forliser med deres rumskib på en planet, hvor evolutionen er endt i en blindgyde med surreelle skabninger, træer og planter a la Salvador Dali. De seks Robinson Crusoer drager på ekspeditioner i alle fire verdenshjørner og bliver rystede vidner til blandt andet en organisk fabrik med produktion af meningsløse objekter, åbne grave med lig uden øjne, næse eller fingre og et medicinsk museum med deforme skeletter.

Det er – hvis man skelner skarpt mellem natur og kultur – altså ikke kun evolutionen, som er endt i en blindgyde, men også civilisationen. Det antydes, at planetens usynlige magthavere på et tidspunkt har udført et biologisk eksperiment på befolkningen med fatale følger.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Romanen kan varmt anbefales til læsere af dystopisk litteratur. Den er et frontalangreb på fremskridtstroen, hvad enten den måtte være af religiøs, politisk eller videnskabelig art. Det er i mine øjne til alle tider nødvendigt med et korrektiv til hegelianismens tvivlsomme fortælling om, at det per automatik går mod nye højder for civilisationen og universet.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Den første til at tage evolutionen under behandling i et skønlitterært værk var H. G. Wells i ”Tidsmaskinen”, hvor han forestiller sig, at victoriatidens klasseopdelte samfund vil resultere i to nye menneskearter. Der er mange paralleller mellem de to romaner, og måske er Lems dobbeltkroppe ligefrem inspireret af Wells’ eloi og morlocker?  

08.12.21