”Drengene” af Jonas Kleinschmidt

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en prisnomineret ungdomsroman om det både trygge, turbulente og hormongaloperende drengeliv i en større forstad lige nord for København.

Hvad handler bogen om?
»I romanen følger vi en gruppe drenge fra deres første skoledag til fejringen af deres sidste skoledag, der mildest talt ender katastrofalt. Det er Bjørn, én af drengene, der på bagkant af begivenhederne beretter om det hele. Om den sammentømrede drengegruppes udødelighed, om dumme drillerier, om kedsomhedens krav om at trampe tulipaner ned, knække Mercedes-stjerner af, om duften af pigernes nyvaskede shampoohår, om Gillis flow, om forelskelse, drukfester, usikkerhed, porno, jalousi, og slørede grænser. Og ikke mindst beretter han afslutningsvist om en skæbnesvanger sidste skoledag, der bliver en brat opløsning af drengegruppens naive uskyldsrum«.

Hvorfor skal man læse denne bog?
»Denne bog er til den unge udskolingselev, der tør hoppe med begge ben ned i drengelivets klistrede teen-virkelighed og ikke mindst gruppementalitetens pæne og grimme sider med alt hvad de rummer af tankeløs dumdristighed, skrøbelig skønhed og konstant boblende usikkerhed. Jonas Kleinschmidt har et fint greb om det pubertære blik, men af og til kan tonen godt blive en anelse for gammelklog for en 16-årig fortællerstemme. Læser man henover det, virker indholdet oprigtigt, autentisk og relevant for en folkeskoleteenager anno 2019 «.

Hvordan appellerer bogen til dens læsere?
»Uden at være decideret hæsblæsende holder Drengene et relativt højt fortælletempo. Vi kommer hurtigt forbi indskolingens drengestreger og frem til ungdomstematikkerne, som er dem romanen bruger sit krudt på. Det gør den med korte kapitler, så selv den lidt bogstavstrætte teenagedreng kan holdes ved ilden og med et sprog, der uden at være avanceret alligevel lykkes med fine beskrivelser af drengetilværelsens sære (u)logikker og småforvirrede virkelighed«

Anbefalingen er skrevet af Aske Tolsgaard