"Den sorte enkes by" af Nicole Boyle Rødtnes

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på Rød og blå #1 - Den sorte enkes by. En Young Adult – science fiction roman.

Hvad handler bogen om?
Vi har efterladt Jorden fuldstændig ødelagt, og alt er en kamp for overlevelse. Midt i alt det usikre går tre enker sammen for at skabe byen Viduana. En by, der er tiltænkt et sikkert sted for kvinder og børn – kun kvinder og børn. De tre enker giver testosteronet i mænd skylden, for at mænd er aggressive, voldtager og fører krig. De tre enker har dog svært ved at holde byen ved lige uden den råstyrke, som mændene besidder. Så de deler byen op: en rød side, der er kvindernes, og en blå side, der er mændenes.

Klara er lige fyldt 18 år og skal nu indgå i forplantningspligten. Der er Silas, som bor i mændenes kvarter, hans håb er at blive donor – den eneste måde hvorpå en mand kan stige i rang. Både Emma og Klara bor i kvindernes kvarter, men Emma gemmer på en hemmelighed så farlig, at den vil kunne koste hende livet.

Hvorfor skal man læse denne bog?
Fantastisk velskrevet med gennemarbejdede karakterer! Universet balancerer så meget på knivsæggen af magt/underdanighed, mand/kvinde og lov/frihed at jeg, som læser, finder det umuligt at lægge bogen fra mig.

En af lovene er, at når drengebørn fylder 10, så hører de ikke længere til i kvindernes kvarter pga. øget testosteronniveau. Barnets 10-års fødselsdag vil være sidste gang moderen ser sit barn. For nu er han en mand.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?
Margaret Atwoods ’Tjenerindens fortælling’