Schubert til din gåtur

22.01.21
Vandreture er et perfekt afbræk i nedlukningshverdagen, og Schubert er den perfekte komponist at tage ud at gå med. Lyngby-Taarbæk Bibliotekernes Schubert-entusiast anbefaler her seks gode Schubert-stykker til gåtursplaylisten.

1. "Gute Nacht" fra Winterreise
Schuberts sangcyklus Winterreise beskriver en ung mands forbistrede flakken om på den egn, hvor han netop har fået sit hjerte knust af en pige, han troede han skulle giftes med. Hans rastløshed mærkes nok aldrig stærkere end i åbningssangen ”Gute Nacht”.

Sangen er sat i 2/4-takt, og Schubert har bedt om, at sangen spilles ”mässig”, altså i et moderat tempo, ligesom det tempo, man benytter, når man går. Melodien bevæger sig i løbet af stroferne fra mol over i dur og tilbage igen, mens den unge mand slås med sine ambivalente følelser for den elskede. Men rytmen holder han hele vejen igennem: Han går og går. 

2. Klavertrio i Es-dur, 2. sats
Andensatsen i denne klavertrio har betegnelsen ”andante con moto” – et langsomt gående tempo, men stadig med en vis fremdrift, og netop sådan føles satsen også. Melodien er stilfærdigt vemodig, med noget decideret tøvende over sig hist og her, men den bæres ubønhørligt frem af satsens insisterende marchrytme.

Filmkendere vil genkende satsen fra Stanley Kubricks Barry Lyndon. Satsen blev desuden brugt i dramaserien The People v. O. J. Simpson: American Crime Story fra 2016 - dog i en noget forvansket version, der drev rovdrift på det melankolske hovedtema. Sørg endelig for at lytte til den ægte vare, hvor temaet bliver foldet ud med Schuberts vanlige flair for at udnytte skiftene mellem dur/mol-tonalitet.

Schuberts inspiration til satsen kom efter alt at dømme fra den svenske folkesang ”Se solen sjunker”, som Schubert hørte en svensk tenor fremføre i 1827. Det kan man læse mere om i musikhistorikeren Søren Schausers seneste bog Guldstykker - En uundværdlig guide til 100 højdepunkter i klassisk musik og opera, hvor et helt kaptiel er viet til satsen – og hvori der i øvrigt også er et kapitel om ”Gute Nacht”.

3. "Das Wandern"
Noget friskere i tempoet er åbningssangen fra Die schöne Müllerin. Her møder vi den unge møllersvend, der fortrøstningsfuldt bevæger sig ud i verden, fra mølle til mølle. Lidet aner han, at han snart skal møde en smuk møllerdatter, som han mister sit hjerte til.

Som i ”Gute Nacht” aner man fodtrin i tempoene, men man fornemmer også noget andet: En boblende arpeggio-figur i akkompagnetørens højre hånd, og nogle næsten skrumlende akkorder i venstre. Måske en brusende bæk og et tungt, drejende møllehjul?

Meget passende kan man lade Die schöne Müllerin følge én på en vandretur rundt forbi Lyngby-Taarbæk Kommunes skønne gamle møller. Læs mere om kommunens historiske møller og vand-drevne industri på Stadsarkivet Frieboeshviles hjemmeside her.

4. Impromptu i c-mol
Er ens sindsstemning for forknyt til at kunne holde trit med en møllersvends kække gang, kan man ty til Schuberts Impromptu i c-mol. Impromptuen er skrevet i march-tempo, men den modsiges raffineret af det dybt melankolske, indadvendte hovedtema, som ligesom lukker sig om sig selv, med en sky eller skuffet fornemmelse i toneforløbet. Stemningen kan minde en anelse om svenske folkemelodier som ”Emigrantvisa” – og det er måske endnu en grund til, at jeg synes den passer så godt til en vemodig gåtur. Det er musik til en længselsfuld færd. 

5. Oktet i F-dur, tredje sats
Når vi når længere hen på året, og milde, friske forårsvinde begynder at blæse én i møde, kan tredjesatsen fra Schuberts oktet i F-dur anbefales.

Satsetegnelsen er "Scherzo", så vi er ovre i det muntre eller spøgefulde, og tempoet er nok også snarere gadedrengehoppende, end det er gående. Men det er perfekt til følelsen af at bevæge sig ud i tøbrud, blæst, solskin og flygtende skyer. Og så kan man jo slå over i et gadedrengehop eller to, hvis man skulle få lyst.

6. "Abschied" fra Schwanengesang

Endnu et livligt Schubert-værk er ”Abschied”, som indgår i den Schwanengesang-liedcyklus, som blev udgivet efter komponistens alt for tidlige død.

Sangteksten beskriver en munter færd: En ung mand rider igennem en elsket by, hvor han især har nydt de unge, blomsterduftende pigers lokkende blikke. Han skal videre nu, og byder byen et lystigt farvel.

Perfekt soundtrack til en powerwalk eller bare en gåtur i rask tempo.

God tur!