Opera på biblioteket: Tryllefløjten - læseanbefalinger

Torsdag den 27. august var der "Opera på biblioteket", og bibliotekets operanørd så nærmere på "Tryllefløjten". Her kan du se anbefalinger til videre læsning om Mozart og hans sidste musikdramatiske værk.

Leif V. S. Balthzersens Mozarts operaer - en guide er en god følgesvend, når man beskæftiger sig med Tryllefløjten - eller en anden af Mozarts 22 operaer og musikdramatiske værker. Velresearchet og velskrevet musikformidling. 

Søren Kierkegaard var stor Mozart-fan. Don Juan var hans yndlingsopera, men også Tryllefløjten optog den store danske tænker, som bl.a. så fuglefængeren Papageno som et billede på "den søgende sanselighed", et af erotikkens tre stadier. Hans tekster om Mozarts operaer er samlet i denne udgivelse, som er sprogligt ajourført ved Jens Staubrand.

Man kan også vælge at læse den danske filosof og forfatters Villy Sørensens gennemgang af Kierkegaards tekster. Her findes et helt kapitel om Kierkegaards forhold til Tryllefløjten.

Har man brug for en god all-round opera-guide, er Inger Sørensens Operaleksikon det rigtige sted at gå hen. Der er opslag om alle de kendte arier, handlingsreferater af alle de gode operaer, og biografier over alle de største sangere, dirigenter og instruktører.

Vil man holde Tryllefløjten-filmaften, kan man passende gå på Filmstriben.dk og streame Kenneth Branaghs filmatisering af Tryllefløjten fra 2006, hvor eventyret er hensat til 1. verdenskrigs skyttegrave - men hvor musikken og magien er den samme som altid. 

Derudover kan Cambridge Opera Handbooks - Die Zauberflöte varmt anbefales, hvis man virkelig vil fordybe sig i Tryllefløjten. Bogen indeholder essays om alt fra tilblivelsen af operaen, over en delaljeret gennemgang af handlingen, til et studie af musikken og af Schikaneders og Mozarts litterære inspirationskilder. Peter Branscombe står for redigeringen af bogen, som kan bestilles via bibliotek.dk.

Rigtig god læselyst!

Næste Opera på biblioteket finder sted den 22. september, hvor operanørden Marie Theilmann vil se nærmere på Beethovens eneste opera, Fidelio. Der er stadig enkelte billetter at få her