Naturens magi i litteraturen

Oplev naturens magi i prosa og poesi

Den 18. april kunne man komme med biblioteket på en vandring langs Mølleåen, hvor der undervejs blev læst op fra bøger, der handler om naturen omkring os. Okay, måske ikke naturen omkring os danskere, for vi kom både omkring alpetinder, junglevulkaner, strandgrotter og ishave. Er du nysgerrig på, hvilke tekster, vi oplevede? Så kan du finde dem her.

Dronningeporten af Pia Tafdrup

Pia Tafdrup er måske den største nulevende digter i Danmark. I hvert fald er hun en meget feteret og anerkendt digter, som har masser af substans, samtidig med at hun ofte er meget ligetil. I 1999 fik hun Nordisk Råds litteraturpris for Dronningeporten, en krafteksplosion af billedmættet poesi, der kredser om vand i alle afskygninger. Floderne bruser over, de sorte dyb glitrer, dråbernes rytme insisterer. Og ind og ud af disse digte driver et menneske og en kvinde, mens inderligheden og skønheden får lov at flyde.

Op i bjergene af Ludwig Hohl

Svejtsiske Ludwig Hohl var forholdsvis ukendt i sin levetid, og er det i en vis grad stadig. Faktisk er det lidt en sensation, at han nu er udkommet på dansk. Men ’Op i bjergene’ er en ægte lille perle, der med alperne som baggrund fortæller en simpel og eksistentialistisk historie om de to venner Ull og Johann. Bjergtinderne og de skjulte dale er på en og samme tid dramatiske og selvsagte, overvældende og indtagende, rå og fine. Et vældigt rum, der udfordrer mennesket til at finde sin plads.

Sommerbogen af Tove Jansson

Tove Jansson var en finlandssvensk forfatter og nok mest kendt for bøgerne om mumitroldende. Men hun har også skrevet nogle helt fantastiske små romaner, blandt andet Sommerbogen, som handler om barnet Sophia og hendes farmor. Her er naturen virkelig som da man var barn. Både enkel og mystisk, tillokkende og respektindgydende, og selvsagt på helt andre måder end for voksne.

Den lange rejse af Johannes V. Jensen

Johannes V. Jensen er den ene af kun tre danskere, der har modtaget Nobelprisen i litteratur. Han var en mester i at mytologisere verden på en måde, der både virkede genkendelig og fremmed – ikke mindst gennem hans unikke brug af det danske sprog.

Den lange rejse er hans længste værk, og handler om intet mindre end menneskets historie fra urtiden til Christoffer Columbus opdager Amerika. Den starter pragtfuldt opfindsomt og sprogligt galoperende med historien om vulkanen Gunung Api, der strides med himlen og skovene.

Verslinjer skrevet få kilometer nord fra Tintern Abbey af William Wordsworth

William Wordsworth var en britisk lyriker, der nærmest egenhændigt introducerede den naturforherligende romantisme i England. Derfor er han den absolut første, mange litteraturhistorikere tænker på, når de hører ”naturens magi”, fordi nærmest alle hans ikoniske digte handler om en filosofisk og spirituel forbindelse til den ikke-menneskelige verden omkring os. Ikke mindst 'Verslinjer skrevet få kilometer nord fra Tintern Abbey', der måske er hans fineste digt overhovedet.

Men på trods af, hvilken gigantisk skikkelse han er i England, findes der simpelthen ikke en udgivelse af hans digte på dansk. Vi sendte derfor en stor tak til Glenn Madsen, der har oversat alle Wordsworths store værker på https://paadansk.dk/wordsworth/.