Litterære påskeæg for enhver smag

Påsken er snart over os og det betyder fridage! Vi har været på bogjagt på bibliotekets hylder og har blandet en kurv af lækker påskelæsning fra alle bibliotekets kroge og hjørner.

Om du er til nervepirrende krimier så mørke som engelsk lakrids, romantiske romaner så søde som marcipan, digte så overraskende som fyldte chokolader eller biografier så vanedannende som nougat – så læs med her og få tips til hvad du kan læse i påsken. 

Fra hyggelig krimi til blodstænket spænding

En krimi er ikke bare en krimi – genren spænder vidt og rummer alt fra det småhyggelige til det makabre. Her er tre bud på vidt forskellige bøger fra hylderne med mærkatet ’krimi og spænding’.
 

Anne-Maj Mortensen-serien af Anna Grue

I åbningscenen af denne krimi-serie, møder vi efterlønneren Anne-Maj midt i hendes yndlingsbeskæftigelse: at lave et godt, hjemmelavet måltid mad på den grundige måde. Da der på mystisk vis sker en række dødsfald blandt de frivillige i den lokale Genbrugs, fatter Anne-Maj mistanke og kaster sig ud i efterforskningen selv – som Nykøbing Sjællands helt egen Miss Marple. Denne serie er til dig, der elsker en god hyggekrimi med masser af humor og finurlige karakterer. Der kommer endda snart et tredje bind i serien. 
 

Et godt plot af Jean Hanff Korelitz

Er du til psykologiske thrillere, der tager et fast greb om dine nerver og hiver dig med gennem plottwist efter gennemtænkt plottwist? Et godt plot er fortællingen om en forfatter, der har skrevet en storsælgende succesroman – problemet er bare at ideen ikke er hans egen, og at der er en eller anden derude, der kender hans hemmelighed…
 

Fabian Risk-serien af Stefan Ahnhem

Det sidste søm er det helt nye, sjette bind i serien om Fabian Risk fra det svenske politi og Dunja Hougaard fra det danske. Magtmisbrug og manipulation i toppen af det københavnske politikorps sætter gang i historien, og da et lig med tilknytning til PET dukker op, accelerer dramaet for alvor. Serien er hæsblæsende og mørk læsning som spinder læseren ind i gribende fortællinger om social isolation, magtmisbrug, racisme og et væld af andre dårskaber. Hvis du vil læse serien fra begyndelsen, skal du begynde med Offer uden ansigt.

Lækre digte om hjertesorg og feberdrømme

Digte kan være alt fra Shakespeare til Yahya Hassan. Her er to dragende og smukke digtsamlinger til hængekøjen. 

Honeymoon af Sebastian Nathan

“Kærligheden løber væk som en hest” står der i et af digtene i denne fine digtsamling, der er fuld af lyserøde himle, tusch-tegnede hjerter og hjertesorg – men også af fin, bittersød taknemmelighed. Sproget er lækkert, let som en popsang og lige til at synke dybt ned i. 
 

Forgabt af Bjørn Rasmussen

Feberdrømme og hallucinationer, pelsede drøbler, prinsesser hostet op på puden og en dronning født ud af røvhullet. På en gang sker der enormt meget og ingenting overhovedet i denne blændende digtsamling. En mand bor i en kolonihave og snakker næsten ikke med andre end sin hund, men samtidig eksploderer digtene i fyrværkerier af heftige drømmebilleder og eventyrlige feber-fantasier. 
 

Rørende og tankevækkende biografier

Hvis man gerne vil læse en god og vedkommende livsfortælling, er det ofte en god ide at tjekke biografi-hylderne. Her er to biografier, der både er vedkommende, rørende og kalder til eftertanke. 
 

Forfra af Anders Langballe i samarbejde med Martin Flink

Anders Langballe levede det vilde karriereliv som politisk redaktør på TV2, indtil han som 42-årig fik en blodprop midt i et møde – og så endnu én da han lå på hospitalet. Forfra er hans fortælling om at være alt for tæt på bogstaveligt talt at give sit liv til sit arbejde, om at overleve og om vejen tilbage til et liv, der må og skal være anderledes. Det er en rystende historie om hvordan det kunne gå så galt for Langballe og om en arbejdskultur, hvor sådan noget overhovedet kan ske. 
 

Skabt som mand og kvinde af Ditlev Tamm

Har du hørt om François-Timoléon de Choisy? Højst sandsynligt ikke? Han var en fransk gejstlig, der levede på Solkongens tid som skiftevis mand og kvinde. Her får du både et fascinerende og grundigt indblik i en del af historien, der ikke er blevet fortalt så ofte, og en farverig fortælling om en ret vild livsbane. 
 

Romantiske, eksperimenterende og satiriske romaner

Det samlende kendetegn for romaner må være at der ikke er noget samlende kendetegn. Her får du bud på én romantisk, én eksperimenterende og én satirisk roman, der er vidt forskellige, men alle lige til at sluge.  
 

Flydeplan af Trish Doller

Udgangspunktet er tragisk: Annas forlovede har taget sit eget liv og Annas egen tilværelse er ved at smuldre. Men på Thanksgiving slipper hun alt og beslutter sig for at tage på den rejse i deres sejlbåd, som de egentlig skulle have været på sammen. Det bliver til en livsændrende tur gennem Caribien, hvor hun endda kan spejde kærligheden i blink henover det azurblå hav. En hjertevarm kærlighedsroman til dig med litterær rejsetrang. 
 

Topekaskolen af Ben Lerner

Ben Lerner er en mester i at skrive knivskarpe situationer og virkelighedstro karakterer og samtidig eksperimentere med romanens form på tankevækkende og svimlende måder. Det gælder også for romanen Topekaskolen som kredser om teenageren Adam og hans liv som high school-debattør, om hans intellektuelle psykolog-forældre, om store familiehemmeligheder og om maskulinitet i USA i slutningen af 1990’erne.  
 

Frelseren fra Hvidovre af Kasper Colling Nielsen

Hvad nu hvis et digt kunne redde en verden, der er ved at bukke under for pandemi, vulkanudbrud og økonomiske kriser? I Kasper Colling Nielsens satirisk-dystopiske roman, peger alle udregninger på, at netop det er tilfældet. Den person, der skal skrive det frelsende digt er digter og trafiktæller Allan, som bor til leje i en kælder i Hvidovre. Og Allan er umiddelbart ikke meget for at skulle skrive lige det digt. Hvordan i alverden skal det dog gå? 
 

Nysgerrig og opløftende faglitteratur

Faglitteratur kan man blive klog af – men man kan også blive fascineret, overrasket, udfordret og underholdt. Her er nogle bøger som både kan sætte tankerne i gang og samtidig snildt kan nydes mens du daser i en god forårssolstråle. 
 

Forsøg udi håb - hvad præster ved om kaos af Amalie Langballe

Langballe skriver selv, at det at netop hun skriver en bog om håb er lidt ligesom hvis æseløre fra Peter Plys skrev en selvhjælpsbog. Udgangspunktet for denne bog om håb er altså ikke jubeloptimistisk, men det er måske netop derfor at resultatet er en så utroligt rørende og øjenåbnende refleksion over, hvad håb kan være. Samtalerne med præster rundt om i landet kommer både omkring covid-pandemien, klimaangst og generationskløfter og fik ofte mig til at falde hen i eftertænksomhed under læsningen. 
 

Cold Hawaii – fortællinger fra den nordiske surfkultur i Thy af Signe Sigyn Christensen

Cold Hawaii er efterhånden blevet et velkendt kælenavn for kyststrækningen ud for Thy, fordi denne kyst er et trækplaster for surfere. Signe Sigyn Christensen var fascineret af hvordan surfkulturen påvirker lokalsamfundets liv og identitet, så hun valgte at undersøge det nærmere. I denne store, smukke bog har hun samlet fortællinger fra surfere, lokale iværksættere og indbyggere i området, præsenteret side om side med smukke fotografier af området. 
 

04.04.22