Læse- og lytteanbefalinger - Opera på biblioteket: Fidelio

Tirsdag den 22. september fortalte bibliotekets operanørd om Beethovens Fidelio. Her følger listen over anbefalede værker til videre læsning eller lytning. God fornøjelse!

Peter Dürrfelds helt nye Beethoven-biografi Beethoven - den symfoniske mester er en skøn og læsevenlig indgang til den store komponist. Bogen har et helt kapitel om smertensbarnet Fidelio.

Dürrfeld har også et fint kapitel om Fidelio og dens vanskelige tilblivelsesproces i sin Operaguide

Er man mere i humør til et hurtigt handlingsreferat, er der et godt et at finde i det altid lødige og meget anvendelige Gads Operaleksikon af Inger Sørensen. 

Den Fidelio vi kender i dag, er faktisk Beethovens tredje og sidste udgave af operaen. Er man blevet nysgerrig efter at høre, hvordan hans første version fra 1805 lyder, er der hjælp at hente hos dirigenten René Jacobs, som indspillede denne version i 2019. 

Vil du hellere udforske den gængse, endelige 1814-version af værket, er Bernsteins indspilning en klassiker. 

Af værker tilgængelige via bibliotek.dk blev nævnt:

  • Paul Robinson (red.): Cambridge Opera Handbooks - Fidelio. Essays om alt fra befrielsesoperaen som genre til Fidelio-librettisten Sonnleithners massive brug af ordet "Augenblick". 
  • Nicholas John (red.): English National Opera Guide Fidelio. Operafører og libretto på både tysk og engelsk, sidstnævnte i rimet, metrisk, gendigtet version. 
  • Dianne Dugaw: Warrior Women and Popular Balladry 1650-1850. Ganske vist nævnes Fidelio kun ganske kort i en fodnote, men bogen er en meget interessant udforskning af den tradition for fiktive kvinder i mandeklæder, som Beethovens heltinde Leonore er en del af. 

Derudover blev følgende online Fidelio-formidling nævnt:

  • Udsendelsen Insights into Royal Opera House's Fidelio. Ligger tilgængeligt på Covent Gardens kanael på  YouTube og byder på fascinerende interviews med sangere, instruktør, scenograf og en operaformidler - og en fængslende gennemgang af musikken ved chefdirigent Antonio Pappano og repetitør Edmund Whitehead.