Kvindernes internationale kampdag

Her er en bunke gode feministiske bøger - og der er både grafiske historiebøger, personlige fortællinger og store fremtidsvisioner på programmet!

Er du på vej ud på gaden med banneret? Eller mangler du lidt mere gods bag dine feministiske argumenter? Måske har du ikke lige styr på hvad kvindernes internationale kampdag egentlig går ud på og kunne godt tænke dig en overkommelig introduktion?
Læs med her og få læseinspiration i dagens anledning!
 

Ekspresbillet ind i historiens verden

Her på Lyngby Stadsbibliotek har vi netop haft besøg af forfatter Gry Jexen til et forrygende wake-up call om Danmarkshistoriens markante kvinder, der ofte er blevet glemt eller gemt væk. Med sin smukke bog ’Kvinde kend din historie’ slår Gry Jexen et slag for at vi skal gå historien – som vi kender den – efter i sømmene.  

Har du lyst til at gå mere på opdagelse i historien har vi her samlet et par titler du kan starte med – og hvis du tror at bøger om historie nødvendigvis skal være tørre, kan du godt tro om igen!

Kvinder i Kamp: 150 års kamp for frihed, lighed, søsterskab!

Denne ’graphic novel’ – som slet ikke er en tegnet roman men en tegnet bog om historiske begivenheder – introducerer med flotte tegninger og kvikt, lettilgængeligt sprog 150 års kamp for kvinderettigheder, primært i USA og Europa. Vi hører om Harriet Tubmans befrielse af slavegjorte mennesker i USA, om de britiske suffragetters kamp for stemmeret og så får vi historien om hvordan kvindernes internationale kampdag blev startet af kvinder fra arbejderbevægelsen.  


Skamløs: rebelske kvinder der ændrede verden

’Skamløs’ er også en grafisk fortælling om skamløse kvinder gennem historien, skrevet og tegnet sjovt og levende af Pénélope Bagieu. Vi springer frem og tilbage i tid og kommer vidt omkring på kloden når Bagieu fortæller 15 kvinders livshistorier – fra Agnodike i det gamle Grækenland til Leymah Gbowee i nutidens Liberia. Jeg blev fascineret, rørt og lærte om utrolige kvinder, jeg aldrig havde hørt om før!


Kundskabens frugt

Vi skal lige have én til grafisk indgang til historien med – men den er til gengæld også virkelig god og ret uundværlig i dagens anledning. Her tager en indigneret, klog og morsom fortæller os med på en visuel rutsjetur gennem vestlig kulturhistorie og vores forhold til ”det som man plejer at kalde for ’det kvindelige kønsorgan’”, som fortælleren siger det. Jeg blev meget klogere på både køn, feminisme og historie af at læse den, og så er bogen befriende fandenivoldsk og leverer kaskader af solide, feministiske argumenter.
 

Personlige beretninger fra verden i dag

Vil du gerne læse om erfaringer fra det virkelige liv? Om hvordan forventninger og normer for køn påvirker menneskers hverdag, valg og livsbane? Så læs med her. 


Solo: med mit køn på slæb

Sanne Søndergaard har de sidste mange år sat sit præg på både den danske comedy-scene og den offentlige debat om feminisme og køn. I sin erindringsbog ’Solo’ med den sigende undertitel ’med mit køn på slæb’ skriver hun humoristisk og bramfrit om sin opvækst i Ikast og om at klare sig i en branche, der på forhånd dømmer en ude på grund af ens køn.

Sult: historien om (min) krop

Denne erindringsbog er noget ud over det sædvanlige. ’Sult’ er en fortælling om krop, kropsidealer og ikke mindst om hvor dybe spor den gruppevoldtægt, Roxane Gay blev udsat for som helt ung, sætter sig i hendes videre liv. Som der hårrejsende står: ”De drenge behandlede mig som et nul, og så blev jeg et nul”. I det hele taget giver denne bog et hjerteskærende og skarpt portræt af et liv og af et samfund hvor kroppen – især en kvindelig krop der ikke er tynd og ikke er hvid – er et anliggende alle har en mening om, ikke bare noget man selv er herre over.

Nu taler jeg: brev til min datter

Hvordan kan man tale med sin datter om feminisme og sexisme? Er ligestillingskampen den samme fra generation til generation, eller er den helt uoversættelig? ’Nu taler jeg’ er et brev fra en mor til sin unge datter. Det er et personligt essay om Rikke Viemoses egne erfaringer med at være kvinde og opleve sexisme i dagens Danmark. Henvendelsen til datteren giver bogens refleksioner en virkelig fin nærhed, og inspirerer til at læseren selv kaster et blik på verden omkring sig. 
 

Feministiske tanker og fremtidsvisioner

Hvis du allerede er glødende feminist og sulten efter at dykke ned i feministisk tankegods, eller hvis du bare er nysgerrig på at lære mere, er her et par bøger, du kan give dig i kast med. Jeg vil faktisk vove at påstå at der ikke er tale om tør teori men nærmere om meget levende tekster, der kan være grobund for nye tanker og diskussioner. 

Mænd forklarer mig ting: Alle spørgsmåls moder

Du har muligvis hørt begrebet ’mansplaining’ slynget rundt i daglig tale. Ordet er faktisk inspireret af titelessayet i denne samling af Rebecca Solnit. Selv er forfatteren lidt skeptisk over at bruge ordet ’mansplaining’ i flæng. I denne dobbelte essaysamling skriver Solnit både om global ulighed, kunst og hverdagssituationer. Læs den for at få en nuanceret, velargumenteret indsigt i debatten om, hvordan vores bittesmå hverdagsvaner og måder at opføre os på også ofte har at gøre med køn.

Din tavshed kan ikke beskytte dig

Audre Lorde skrev både digte, essays og politiske taler og var aktiv i feministiske og antiracistiske bevægelser. Jeg vil til enhver tid anbefale hendes fantastiske essaysamling ’Sister Outsider’, hvori hun helt blændende udfolder sine tanker med udgangspunkt i egne erfaringer. Her er der virkelig en mulighed for at få store tanker helt ind under huden. Nu er et uddrag af denne essaysamling for første gang oversat til dansk af digteren Shadi Angelina Bazeghi og jeg kan kun sige: løb til biblioteket, lån den, læs den! 

Killjoy manifest

Sara Ahmed er en af de helt store kanoner i feministisk tænkning i dag. Hun er en af de teoretiske hjerner, der samtidig er god til at knytte tænkning og levet liv sammen – og netop det er grund nok til at læse hende. Hun skriver meget om den feministiske ’killjoy’ som kan være den, der tør dræbe den gode stemning med sine holdninger, sine kritiske spørgsmål eller bare sin tilstedeværelse. Den lille bog ’Killjoy manifest’ er en glimrende håndbog til hvordan man kan være en feministisk killjoy i praksis. 

Feminisme for de 99%

Er du nysgerrig på hvordan feminisme og antikapitalisme kan tænkes sammen i verden af i dag? Så skal du have fat i den lille bog ’Feminisme for de 99%’. Den er skrevet i ægte manifest-stil og serverer både knivskarpe samfundsanalyser og visioner for en bedre og mere lige fremtid. 
 

08.03.22