Kort og godt

Aldrig har årets korteste måned føltes så lang. Nedlukninger, snestorme, Fremad Amager der røg ud af Pokalturneringen.

Bumpene på vejen mod forår vil ingen ende tage. Mest af alt sker der intet. Og underligt nok bliver de lange, kedsommelige stræk af tid, vi pludselig har i vores liv, til deres eget form for fartbump.

Man har underligt nok ikke det overskud, man regnede med. Faktisk ser man sig mere og mere om efter det overkommelige, ikke det udfordrende. Og dét er heldigvis noget, vi kan hjælpe med på biblioteket. For når tiden ikke er til murstensromaner, har vi heldigvis også hylde efter hylde med små glæder, der er mindst lige så fantastiske. Vi har derfor nøje udvalgt nogle korte bøger, der kan sluges på en lang aften.

Så er der forhåbentlig lige til, Fremad Amager spiller igen.

En Herregårdshistorie af Selma Lagerlöf

Godsejersønnen Gunnar Hede bliver sindssyg af verdens udfordringer, og må reddes af kærligheden. Det er en dunkel beskrivelse, men det skal ikke afholde ’En Herregårdshistorie’ fra at blive kaldt en slags Astrid Lindgren for voksne. Lige som med Astrid Lindgrens bedste historier føles ’En Herregårdshistorie’ mest af alt som et eventyr, der bjergtager med sin perlerække af ideer og overraskende situationer. Man bliver shockeret over, hvor meget Selma Lagerlöf finder plads til på 170 sider, og efter sidste side ønsker man, at den psykologiske fabel fortsatte længe endnu.

Bitre mandler: krimi- og spændingshistorier af Mikkel Birkegaard

Denne samling af krimihistorier fra blandt andet Dan Turréll, Anna Grue og Leif Davidsen er en lille perle på det store krimimarked, og den er da også blevet fulgt op med samling ’Flere bitre mandler’. Har man ikke mere end et par timer fri en hverdagsaften, er den perfekt som knaldroman i miniature og som en opdagelsesbog, man kan dyppe tæerne i, før man giver sig i kast med en af forfatternes større bøger. Et friskt pust, som får en til at undres over, at krimiantologien ikke er mere populær som genre. 

De Uadskillelige af Simone de Beauvoir

En af de seneste års store litterære sensationer er ’De Uadskillelige’, som den banebrydende Simone de Beauvoir skrev i 1954, men som først blev trykt i 2019. Hvorfor forstår man ikke, for historien om barndomsvennerne Sylvie og Andrée står skulder om skulder med de bedste bøger om både ungdommens udfordringer og de prøvelser, der dengang og stadig i dag hører til at være kvinde. ’De Uadskillelige’ er betagende, mesterskrevet og helt og aldeles uundværlig. 

Døgnkioskmennesket af Saraka Muytata

’Døgnkioskmennesket’ har været en meget omtalt bog af gode grunde. Den er et ægteskab mellem finurlig historiefortælling, et fascinerende liv med rødder i forfatterens virkelige verden og lette, rammende sider, der vender sig selv. Den 36-årige Keiko, som arbejder i en døgnkiosk og aldrig har forholdt sig til ting som karriere, familie eller kærlighed, fungerer som et lille kalejdoskop, der åbenbarer det japanske samfund og hendes på skift frydefulde, ulidelige og skræmmende naturlige plads i det. Og så er bogen overraskende, ja nærmest urimeligt sjov. 

Lageret Huset Marie af Jonas Eika

Før Jonas Eika slog igennem med ’Efter Solen’ skrev han en rammende realistisk roman om den unge Elias, der pendler mellem lagerarbejde på Lageret, forfald i Huset og forsøg på kærlighed sammen med Maria. Blev man afskrækket af de komplekse og lagrede fortællinger i ’Efter Solen’, kan man i ’Lageret Huset Marie’ få en helt anden vinkel på mange af de emner, som gør Jonas Eika spændende at læse, især når det kommer til udsatte mennesker, der kæmper med at undgå noget, der føles som en skæbne. 

Babettes Gæstebud af Karen Blixen 

Karen Blixens klassiker om Babette, der laver et festmåltid til et lille samfund af kristne asketikere, er en kort bog i den bedste forstand. Historien er nemlig én samlet tråd, der med Karen Blixens blik for sprækkerne i det etablerede leder læseren til måltidet, der vender op og ned på de troendes verden. Pointen med det hele er, at de simple ting i livet kan bringe mennesker sammen, hvis man har kærligheden med sig. Plattere bliver det ikke, og heller ikke bedre. 

Natfolden af Knud Brix 

Det er måske ikke alle, der er klar over, at værten på DR's populære radioprogram ’Genstart’ i 2017 udgav en nøgleroman om det politiske liv på Christiansborg. At det er en ’nøgleroman’ vil sige, at den handler om virkelige mennesker, som alle har fået alibi. Og så er det for øvrigt ikke en roman, men digte. ’Natfolden’ er derfor med sine 68 sider en uhyre kort sag, der står som et helt unikt og interessant værk i bøgernes verden. Det er i hvert fald svært at komme på særligt meget andet poesi, der handler om Lars Lø- undskyld, om ’formanden’.

Natfolden kan bestilles på bibliotek.dk via dette link