Klassisk musik til din påskeferie

31.03.21
Højtidsmusik der kan give dig den rette stemning til din forårsferie

Trænger du til klassisk musik i ørerne, mens du kommer ned i gear i din påskeferie? Så kommer her fire gode bud: Fra den sørgmodige langfredagsmusik over den dramatiske påskejubel og til den guddommelige, stille skønhed.

1. Antonio Vivaldi: Stabat Mater 
Med Vivaldis bearbejning af den gamle middelaldersalme Stabat Mater er vi klart ovre i det højtideligt langfredagssørgmodige. Hymnens tekst beskriver noget så hjerteskærende som Jomfru Marias sorg ved Jesu korsfæstelse på Golgata.

Lyt gerne til indspilningen med den sublime kontratenor Andreas Scholl.

Mange andre komponister har fortolket hymnen, og Andreas Scholl har bl.a. - sammen med Barbara Bonney - indspillet Giovanni Battista Pergolesis udgave. Har man en adgang til en velassorteret streamingtjeneste, er det absolut værd at kigge efter den version også.

2. Den transformative langfredag - Richard Wagners Parsifal
Langfredag spiller også en væsentlig rolle i Wagners storslåede opera om den unge riddersøn Parsifal, nemlig i tredje akt. Har du brug for at komme i den helt rigtige højtidelige stemning er forspillet til tredje akt og den efterfølgende "Langfredagmusik" et oplagt valg.

Lyt f.eks. til Daniel Barenboims indspilning fra 1991.

3. Dramatisk påske - Pietro Mascagnis Cavalleria rusticana
Mangler din påske tværtimod lidt varmblodigt drama, er det værd at se nærmere på Pietro Mascagnis gennembrudsværk, operaen Cavalleria rusticana. 

Der er smæk for skillingen i historien om en påskedag i en siciliansk landsby, hvor et kærlighedsdrama udvikler sig tragisk. Den unge Turiddu har tidligere sværget troskab til smukke Lola, men mens han var ude som soldat, giftede hun sig med den mere velhavende Alfio. Da Turiddu vendte tilbage og opdagede kærestens svigt, trøstede han sig med landsbypigen Santuzza - kun for at vende hende ryggen, da Lola viste sig villig til at indlede en affære. Det hele bliver kun værre derfra og ender på drabelig vis.

Men smuk musik er det! Et musikalsk højdepunkt er det store påskekor, hvor hele landsbyen hylder den genopstandne frelser, mens den stakkels Santuzza må bede i ensomhed, fordi hun er blevet udelukket fra fællesskabet efter sin affære med Turiddu. Men også intermezzoet er fuldt fortjent berømt for sin skønhed. Og er man i det festlige hjørne til påskefrokosten er Turiddus drikkevise "Viva il vino spumeggiante" et oplagt bud. Italiensk romantisk operamusik, når den er allermest følelesfuldt og medrivende.

Se gerne en DVD-indspilning, så de dramatiske billeder også kommer med i oplevelsen. Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne har Antonio Pappanos glimrende DVD-indspilning fra Royal Opera House Covent Garden i 2016.

4. Den guddommelige - Johann Sebastian Bachs Matthæuspassion
En klassiker til påske og med rette: Allerede fra de første takter spreder den guddommelige skønhed og ro sig gennem Bachs musik i dette værk, som beskriver Jesu sidste dage, lidelse og død.

Har man tradition for at opleve dette værk til en live-koncertopførelse hver påske, må man jo undvære i år, hvor pandemien - ligesom sidste år - har umuliggjort den slags påskefejring. 

Men heldigvis findes der mange gode indspilninger, som man kan lytte til derhjemme. Vælg f.eks. indspilningen med Jon Eliot Gardiners musikalske ledelse.