Hurra! Du skal læse Annie Ernaux!

Derfor skal du læse nobelprismodtageren Annie Ernauxs bøger:

'Årene'

Den franske Annie Ernaux er især kendt for 'Årene'. I bogen formår hun at flette sin egen historie med den større franske og internationale samfundshistorie - og det er betagnede og engagerende.

'Årene' er bogen alle andre bøger prøver at være. Det er historien om en fransk kvindes liv og det franske samfunds liv fra 1941 til 2007. Drømmende men klartseende og med underskønt sprog og nådesløse skæbner bliver en hel æra foldet ud – og så en til, og så videre derudaf. Wow en bog, altså! Sådan her håber man at huske ens egen rejse, når man en dag ser tilbage: Som var livet ét samlet åndedrag.

'Hændelsen'

Den unge studerende Anne lever sit liv og er langsomt ved at finde sine ben i et helt tidligt voksenliv. En uventet graviditet vender alting på hovedet, for vi befinder os i Frankrig i året 1963 og er abort er ulovligt. Bogen skildrer en ung kvindes desperate kamp mod uret, da hun forsøger at få gennemført en abort, så hun kan vende tilbage til sit ungdomsliv. Retten til fri abort er under voldsom beskydning i disse år, hvilket gør denne blændende roman sørgerligt aktuel. 

'Simpel lidenskab'

'Simpel lidenskab' er et skarpt blik på det vanvid en erotisk besættelse kan tænde i et ellers fornuftigt voksent menneske. Ernaux udstiller kærligheden i al sin brændende banalitet og man kan læser den lille bog i et lynhurtigt haps - men den sidder som en trodlsplint i øjet, hvad der gør den er svær at glemme igen. 

Alle de andre og den nye!

Heldigvis findes der en hel del Annie Ernaux bøger i dansk oversættelse som du kan reservere herunder - deriblandt den spritnye og den perfekt timede udgivelse 'Skammen' som netop er kommet på gaden og derfor også på hylderne på dit yndlings bibliotek: