Dokumentarfilm: "Toni Morrison - The pieces I am"

En dokumentarfilm i godt selskab, der giver lyst til at læse.

Jeg må med skam indrømme, at jeg aldrig har fået læst Toni Morrisons bøger. Jeg har endda en herhjemme, der har stået samlet en smule støv på boghylden. Da jeg så, at der var lavet en dokumentarfilm om hende, som kan lånes online og streames på Filmstriben, blev jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skulle se den før eller efter, jeg havde læst bøgerne. Det blev før.

Filmen blev færdiggjort kort før Morrison døde i 2019 og skildrer hendes liv, fantastiske karriere, forfatterskab, skarpe hjerne og evne til at formulere sig – både i tale og på skrift.

Dokumentaren beskriver så fint hvordan Morrisons første romaner udkom i starten af 1970'erne og generelt fik god modtagelse hos anmelderne. Flere af Morrisons kritikere dem slog på, at hun skrev for godt til ”kun” at skrive fra sortes perspektiv og historie i USA. Det er slående at se, hvor relativt kort tid siden det er, at man kunne ”tillade” sig at skrive sådan om en sort, amerikansk forfatter, hvor omvæltende 1960’erne var for raceproblematikken i USA og hvor skræmmende kort tid siden det er, at slaverne fik deres frihed.

Morrisons bøger startede for alvor at sælge, da universiteterne i USA begyndte at have hendes værker på pensumlisterne. Salget steg også, da hun i 1993 velfortjent vandt Nobelprisen i litteratur – og det helt store gennembrud kom, da talkshowværten Oprah Winfrey tog flere af romanerne med i sin tv-bogklub. Oprah er også med i dokumentaren sammen med blandt andet forfatteren Angela Davis, Morrisons redaktør Robert Gottlieb og mange andre. Disse er med til at tegne et fint billede af forfatteren, men frem for alt så stråler Morrison selv filmen igennem, og det er det, som gør den seværdig for mig. Morrison sidder selv foran kameraet og hendes egne refleksioner og tilbageblik, er det der bærer filmen og giver indblik i et enestående forfatterskab og fortælleevner.

Mest af alt giver dokumentarfilmen lyst til at læse Morrisons bøger, og det er dens allerstørste styrke. Den giver mig lyst til at dykke ned i romanernes handlinger og de sproglige finesser - trods deres alvorlige temaer – og mere kan jeg ikke ønske mig. Nu skal der tages fat på det forfatterskab herhjemme, og jeg kan næsten ikke vente.

Udvalgte bøger af Toni Morrison: