Berninis øje - anbefalinger til videre læsning

15.05.24
Tirsdag talte litteraturformidler Marie Theilmann med forfatter Iselin C. Hermann om bogen "Berninis øje", og man kunne næsten høre fontænerne fra Roms piazzaer og mærke stemningen i den forarmede by, hvor 1600-talsbilledhuggeren Bernini voksede op og havde hele sit kunstneriske virke. Her følger de titler, der blev nævnt i løbet af samtalen, til inspiration for nysgerrige læsere.

Iselin C. Hermanns roman om Bernini, som følger ham fra han er 12-årigt vidunderbarn, som trasker gennem Roms gader for at studere kunsten i Det Sixtinske Kapel, til han er en velvoksen mand, efterspurgt kunstner og kapabel artikekt og til hans uskyldstab i sit grusomme og lidenskabelige forhold til den smukke Costanza Piccolomini. 

Skøn kunsthistorisk bog med flotte store opslag, der går i detaljen med Berninis skulpturer, skitser og inspirationskilder. God til sofabordet - mindre god i kufferten til Rom-rejsen, da den er relativt stor og tung. 

Den nu afdøde kunsthistoriker Mogens Nykjær har skrevet et antal bøger om kunst i Rom - foruden adskillige andre bøger om italiensk kunst. Og netop Mogens Nykjær var det, som foreslog Iselin C. Hermann at skrive en bog om Bernini. 

Ovids Metamorfoser var forlæg for flere af Berninis skulpturer. Metamorfoserne er klassisk mytestof fra den græske og romerske mytetradition, og de er farverige, vilde og blodige og handler om smægtende kærlighed, grusomme overgreb og forunderlige og groteske forvandlinger. I 1990'erne blev de gendigtet på dansk af Otto Sten Due - og kunsthistoriker Mogens Nykjær bistod med udvælgelse af kunsthistoriens bedste bearbejdelser af myterne som illustrationer.