Anbefalinger - Verdis Rigoletto

Torsdag den 10. juni var der musikalsk foredrag på biblioteket om Verdis opera "Rigoletto" med operaformidler Marie Theilmann. Her kan du se, de værker, der blev anbefalet.

GOD UDDYBENDE LÆSNING
Victor Hugo: Le roi s’amuse
Skuespillet, som er det litterære forlæg til Rigoletto. Findes på fransk, men også i en udmærket engelsk oversættelse.

Julian Budden: The Operas of Verdi vol. 1.
Budden er en suveræn formidler af Verdis musik generelt, og bogen byder på et helt kapitel om Rigolettos tilblivelse og en gennemgang af musikken.
Kan bestilles hjem via bibliotek.dk.

Charles Osborne: Masterworks of Opera – Rigoletto
Meget fin og fyldestgørende værk om Rigoletto. Indeholder et kapitel om, hvordan Victor Hugos skuespil blev til en Verdi-opera, et kapitel om operaens baggrund, et kapitel med gennemgang af musikken og en oversigt over vigtige opførelser af værket. Dertil den komplette libretto (operaens tekst) på såvel italiensk som engelsk.
Tilgængelig i Lyngby-Taarbæk Bibliotekernes materialesamling.

VIDEO OG DVD
House Music with Antonio Pappano, afsnit 13 og 14
Formidlingsvideoer med chefdirigent fra Royal Opera House Covent Garden Antonio Pappano, I de pågældende to afsnit gennemgør Pappano hhv. Rigolettos monolog og Rigolettos duet med Gilda fra 1. akt.
Tilgængelig til gratis streaming på Royal Opera House Covent Gardens Facebook- og Youtube-profil.

Rigoletto (Edward Downes) – 2002
Live-optagelse af operaen fra Royal Opera House Covent Garden. Musikalsk ledelse ved Edward Downes. Paolo Galvanelli er en meget rørende Rigoletto, og Christine Schäfer en gribende sårbar Gilda. Iscenesættelsen af David McVicar er relativt traditionel – dog med enkelte nye opfindelser, såsom at Rigoletto går med krykker pga. sin deforme ryg, og en rå scenografi, der diskret bærer præg af en anden tid end 1500-tallet.
Kan bestilles hjem via bibliotek.dk.

Rigoletto (James Levine) - 1977
Live-optagelse fra Metropolitan Operaen i New York. Cornell MacNeil er Rigoletto og den vidunderligt smukt syngende Ileana Cotrubas er Gilda. Hertugen synges med stort overskud af Placido Domingo. Meget traditionel iscenesættelse. Kan bestilles hjem via bibliotek.dk.