Årets læseoplevelse 2020

Året er ved at gå på hæld, og bibliotekets personale deler her ud af nogle af deres bedste læseoplevelser i 2020

Forventninger til livet

Frederikke Clausson-Kaas

Når jeg kryber ned under dynen om aftenen, glæder jeg mig til at gribe den bog, der ligger på natbordet. Bogmærket, som jeg har fået af min søster for 25 år siden, er gået hen og blevet en del af den gode oplevelse.

For mig er det vigtigt, at sproget er flydende og blomstrende. Gerne så jeg får lyst til at læse en sætning flere gange, fordi den er lækkert skrevet. Jeg kan samtidig godt lide at blive udfordret på min opfattelse af verden.

Jeg er glad for slægtsromaner og anbefaler "Højsangen fra Palermovej" af Annette Bjergfeldt. En saga fra Amager om tre generationer, der lever under samme tag i villaen på Palermovej. En fremragende, fabulerende og morsom roman om at jagte den store kærlighed, om forventninger til livet og om at være en del af en familie.

Jeg både grinede og græd lidt, da jeg læste den. Kan med sin til tider groteske humor minde lidt om Maren Uthaugs bøger.

En skovensom pageturner mens der danses

Marie Theilmann

Ét af mine børn går til balletundervisning hver uge, og jeg tager altid en bog, en tyk trøje, min smartphone og høretelefoner med, til når jeg skal vente på hende til timen er færdig. Det, der kunne have været kedelig ventetid i foyeren på en danseskole, er blevet et ugentligt højdepunkt: Jeg pakker mig godt ind i trøjen, tager høretelefonerne med skøn musik i ørerne, tager bogen frem og har en hel time til mig selv og en uforstyrret læseoplevelse.

Jeg læser relativt bredt og holder f.eks. lige meget af lyrik og tegneserier. Skulle man alligevel pege på en rød tråd i mine læsetendenser, må det være en forkærlighed for det indadvendte. De bøger, jeg holder særligt af, er bøger, der også tager sig tid til at gruble og grunde undervejs.

Tarjei Vesaas' genudgivne klassiker Is-slottet læste jeg for første gang i år, åndeløst og nærmest i ét stræk, og kiggede bagefter lidt chokeret op på min mand og sagde "Jeg tror, det her er det bedste, jeg har læst!". 11-årige Siss er klassens populære pige. En ny pige, Unn, begynder på skolen, Siss drages mod hende, og et spirende venskab opstår. Nær Siss' og Unns bygd løber en elv, og i vinterkulden er en fantastisk isformation opstået – som et slot af is. Opfyldt af følelserne for Siss tager Unn ned for at se is-slottet, og fra da af bliver intet det samme igen.

Bogen har den mest magiske, bjergtagne stemning af skovensomhed og iskold vinter, samtidig med at den er den sjældne kombination af psykolgisk pageturner-thriller og indfølende skildring af fortroligheden mellem to mennesker på tærsklen mellem barndom og ungdom.

"Is-slottet" findes også som lydbog på eReolen

Et overraskende højdepunkt

Rie Clemmesen

Efter jeg har fået læsebriller, er det svært at læse i sengen. Så vidt muligt låner jeg samme bog som trykt bog og på e-reolen. Så læser jeg e-bogen i sengen og papirbog ellers.

Jeg læser normalt helst alvorlige, realistiske bøger – jo tykkere, jo bedre. Ikke desto mindre blev Gail Honeymans "Eleanor Oliphant har det helt fint" derfor et overraskende højdepunkt i år. Alene navnet på forfatteren og den sære titel var nok til at vække min nysgerrighed.

Romanen, der handler om den unge, grå kontormus, med masser af tung barndomsbagage, har simpelthen "det hele": Sjov, alvorlig, uforudsigelig og dybt gribende. Let at læse, og dog meget at fundere over, uden det nogensinde bliver tungt. Og meget langt fra den trivi-litteratur, man fejlagtigt kunne bedømme den som.

"Eleanor Oliphant har det helt fint" findes også som ebog og lydbog på eReolen

Bogen alle anbefaler mens vasketøjet ordnes

Lise Roest-Madsen

Med små børn i huset kan det være svært at finde tilstrækkeligt tid til læsning, så jeg ynder at snyde mig til ekstra læseoplevelser ved at høre lydbøger fra eReolen, imens jeg forsøger at tilintetgøre de evige bunker af vasketøj. 

Jeg læser normalt ikke fremtidsfortællinger, men jeg blev ved med at støde på anbefalinger af Emily St. John Mandels "Station 11", og heldigvis gav jeg den smukke dystopi en chance. Den føles faretruende aktuel, for den handler om en nær fremtid, hvor en stærkt smitsom influenzaepidemi har udslettet størstedelen af verdens befolkning. På trods af det noget dystre scenarie er det en fortælling fuld af håb, og den veksler mellem nervepirrende skildringer af kampen for at overleve og sitrende klare og stemningsfulde beskrivelser af verdens skønhed og kunstens kraft. En velskrevet og tankevækkende pageturner med et smukt budskab.

"Station 11" findes også som ebog på eReolen

Møgunger for hele familien

Jane Birkmann

Jeg læser alt muligt – billedbøger, børnebøger, fantasy, romantik, historiske romaner…

Neil Patrick Harris' "De magiske møgunger" er årets højtlæsningsoplevelse! Hele familien fulgte med spænding drengen Carter, som stikker af fra sin kriminelle onkel og finder fem nye venner, der alle kan trylle. Der er humor, alvor, skurke og masser af magi – og til læseren er der hemmelige koder, skjulte beskeder og oplæring i at kunne trylle selv. Det er sådan en bog, hvor man godt kan have besluttet, at der bliver læst et kapitel til godnathistorie – men selv som voksen er man bare nødt til lige at have et kapitel mere, fordi bogen er så spændende.

"De magiske møgunger" findes også som lydbog på eReolen

Landskaber, historie og gin & tonic

Gitte Gregersen

Det bedste sted for mig at læse, er lørdag eller søndag eftermiddag, siddende i en god stol og gerne med en gin & tonic at nippe til. Det er rigtig hyggelæsning for mig.

Jeg læser bredt, men kan især godt lide historiske bøger, bøger der handler om mennesker og bøger med malerisk beskrevne landskaber.

Emma Brynja Svanes "Gudrun" og "Søskende" er en fantastisk, malerisk beskrivelse af Island og hvordan der blevet levet i Island i 1700-tallet. En bog til fordybelse. Det er 2 bind i en serie.
Også Elizabeth Macneals "Dukkeværkstedet" gjorde indtryk. Vi er i London, 1851 – en dyster by med masser af bizarre personligheder og psykologisk dybde. En stor pageturner om kunst, passion, køn og farlig kærlighed.

"Dukkeværkstedet" findes også som ebog og lydbog på eReolen

Et hæsblæsende højdepunkt

Laila Heskjær Myrwick

Jeg prøver altid at få læst flere bøger, derfor tager jeg bøger med alle steder og jeg har bøger liggende overalt derhjemme. Jeg læser også på min telefon fordi den, let's face it, altid er med mig, og jeg lytter til lydbøger mens jeg går ture eller laver praktiske ting.

Jeg er børnebibliotekar og læser meget bredt, bøger for børn og voksne i alle genrer. Men der er bøger af en bestemt type som ofte rammer plet. Det er stille, indre fortællinger hvor man kommer helt ind under huden på en person, og jeg bliver ofte fanget af historier som foregår i miljøer jeg ikke kender.
Eksempler på den slags læseoplevelser kunne være: Ida Jessen "En ny tid", Linn Ullmann "De urolige", Ingvild H. Rishøi "Vinternoveller", Jonas Hassen Khemiri "Alt det jeg ikke husker".

Jeg har haft mange skønne læseoplevelser i år, men jeg vil fremhæve en af de mere overraskende af slagsen. Jeg var nemlig vild med "Burn" af Patrick Ness, som på overfladen slet ikke er inden for min litterære comfort zone.  Det er en hæsblæsende læseoplevelse med drager, profetier, FBI-agenter, og kold krig, men under overfladen også helstøbte personer og interessante menneskelige relationer.

"Burn" findes også som ebog og lydbog på eReolen