Årets faglitteratur - læseanbefalinger fra Litteratur i det fri

I anledningen af Faglitterær Festival Off-Season gik litteraturformidlerne Marie og Lea tur ved Brede Ådal og anbefalede nyere faglitterære bøger til en flok entusiastiske fremmødte.

De kom vidt omkring i faglitteraturens verden - lige fra filosofisk selvhjælp over en racistisk abe til et symfonisk portræt og fascinerende træer. Herunder finder du både de bøger, der blev læst op fra samt andre, Marie og Lea kan anbefale fra det seneste års faglitterære udgivelser:

Niels Overgaard: Det hele handler ikke om dig

Selvhjælp med de antikke filosoffer. Med udgangspunkt i stoikernes oldgamle principper formidles filosofien som grundlag for selvhjælp for moderne menneskers privat- og arbejdsliv. Det er klogt, personligt og humoristisk grebet an.

Læs bogen hvis du holder af De Store Tanker sat i moderne kontekst eller søger sindsro uden lommepsykologisk selvhjælpslitteratur.

Mathilde Walter Clark: Huset uden ende

Essaygenren har en klædelig revival i disse år. I denne bog går forfatteren tæt på en barndomserindring om et hus og et mord, en kontroversiel legeplads, et brat afsluttet venskab og meget andet. Reflektioner og betragtninger bliver aldrig bedrevidende, altid åbne, nysgerrige og generøse.

Læs bogen hvis du holder af at få nye vinkler, medrivende skildringer og kloge betragtninger serveret på et sølvfad.

Huset uden ende findes også som e-bog på eReolen.dk

Kapka Kassabova: Den sidste grænse – rejser på kanten af Europa

En oplysende og dragende rejse ind i genstridig folketro, charmerende traditioner og rystende vidnesbyrd. Den rumænsk fødte forfatter rejser til den store, skovbeklædte zone mellem Bulgarien, Tyrkiet og Grækenland. "…men af kortet fremgår det ikke, at man hurtigt bevæger sig ind i en ældgammel skov, hvor det myldrer med skygger og tiden synes at være ophørt".

Læs bogen hvis du holder af velskrevne portrætter, rejser, gode historier og velformidlet historie.

Den sidste grænse – rejser på kanten af Europa findes også som e-bog på eReolen.dk

Jonathan Drori: Jorden rundt i 80 træer

Smukt, underholdende og informativt pragtværk om 80 træsorter fordelt over hele kloden og deres samspil med natur og mennesker. Hver træs kultur- og naturhistorie udfoldes kort og fortællende over 1-2 sider, og holder man af at lære nyt om naturen og få stof til eftertanke samtidig med man får en god kulturhistorisk anekdote, så er denne smukke og kloge bog et must-read.

Dan Ringgaard: Chaplins pind

Dan Ringgaards essaysamling handler om litteratur og kreativitet – fra skitsen og til beskuelsen af det færdige værk. Det er essays for dig, som elsker at blive taget ved hånden af en klog person og ført gennem kunstens muligheder. Oplev f.eks. eventyret om Klods Hans set med hhv. romantiske eller postmoderne briller, skridt gennem Augstue Rodins atelier sammen med den tyske digter Rilke. Betragt de flygtige gule - "eller skulde de have været røde, Roserne?" - i J.P. Jacobsens digt "Der skulle have været roser". Eller hør om et poetisk fraklip fra en Chaplin-film. 

Malin Lindroth: Pebermø

"Historisk set er det på høje tid, at vi holder op med at gøre grin med den uknaldbare og ser hende som det, hun er: en bærer – ikke af et stigma – men af en stemme. At erobre den stemme er for mig ensbetydende med at erobre rollen som pebermø". Sådan skriver den svenske forfatter Malin Lindroth i forordet til sin bog om pebermøens kulturhistorie, og om sin egen, personlige historie med pebermøens status og stigma. Det er både gribende, klogt, vittigt og oplysende.

Læs bogen, hvis du interesserer dig for køn, kærlighed og kultur.

Peter Dürrfeld: Beethoven – den symfoniske mester

Det er Beethoven-år, og Peter Dürrfeld har udgivet en skøn biografi om komponisten. Dürrfeld har allerede vist i Operaguide og 117 symfonier, at han mestrer den på en gang letforståelige og grundige musikformidling, og det demonstrerer han igen her, ikke mindst i gennemgangen af de ni symfonier. Samtidig fortæller han underholdende, relevant og lødigt om Beethovens liv, herunder den gådefulde, ukendte "udødelige elskede" fra Beethovens efterladte breve og et sjovt vidnesbyrd fra Goethe om, hvor personlighedsmæssigt kantet den geniale komponist var.

Beethoven – den symfoniske mester findes også som e-bog på eReolen.dk

Lars Bisgaard: Christian 2. – en biografi

Svenskerne affejer ham som Christian Tyran, og med rette, men danskerne har et blødt punkt for Christian 2. Johannes V. Jensen skildrede i Kongens fald i den vægelsindede konge med det store potentiale, og Carl Bloch malede ham rastløst vandrende rundt i sin celle efter fængslingen i Sønderborg. I sin bog tager Lars Bisgaard livtag med såvel myterne om kongen som de historiske kilder. Resultatet er en fængslende og sagligt argumenterende biografi, som dertil er en grafisk flot bogudgivelse.

Læs den, hvis du er historisk interesseret – men også hvis du er kunstelsker, for Bisgaard fortolker undervejs fermt på den kunst, der omgav kongen, hans vælde og hans fald.

Andre læseværdige nyere faglitterære bøger: