5 smukke, kloge og tankevækkende billedbøger til voksne

03.06.21
Billedbøger til voksne? Hvorfor skulle voksne fratages glæden ved at få smukke illustrationer serveret sammen med fine og forunderlige historier?

Her har du en håndfuld af de mest populære, eftertænksomme, smukke og særlige til alle, der har lyst til en hurtig men ikke hastig læseoplevelse, der giver smil på læben og stof til eftertanke.

Olga Tokarczuk og Joanna Concejo: Den fortabte sjæl
Hvis nogen kunne se ned på os fra oven, ville man nok se, at verden er fuld af forjagede mennesker. De haster afsted, svedende og helt udmattede. Deres fortabte sjæle kan ikke følge med…

Sådan indledes Olga Tokarczuk og Joanna Concejos stille, smukke bog, ’Den fortabte sjæl’ om en mand, der af en klog gammel læge får besked på at sætte sig ned og vente på sin sjæl. Og det gør han så. Det kan lyde sentimentalt, religiøst. Men sammenhængen mellem opslagenes højre og venstre billeders parallelhistorier er så unikt og præcist komponeret, og så er billederne ikke mindst blændende smukke.

Signe Parkins: Tusindfryd
Illustrator og rimsmed Signe Parkins skurer op for sin eftertænksomme fandenivoldskhed og sætter mærkværdig-herlige tegninger af lange bryster, sære dyr og vægtløse trapper til rim som DØRSPION/RUMSTATION/STORPRODUKTION/MALKEMAKRON og ANPARTER/BAKKENBARTER/HEKSEARTER/CITRONMÅNEKRATER.

Lisa Aisato: Livet
Det er sjældent, en billedbog til voksne ryger på bestsellerlisterne. Men med Aisatos magiske billedunivers og sans for at ramme lige ned i det moderne menneskes virkelighed, kan de fleste læsere sig nok genkende adskillige af situationerne. Bogen bevæger sig gennem alle livets aldre fra barn til olding, og der er plads til både det smukke og mørke i livet, ofte i samme illustration. Som når en kvinde midt i en afblomstret mælkebøttemark ledsages af teksten ”Pludselig er det os, der er ældst” eller når et spædbarnsramt forældrepar synker ned midt i udmattelsen til teksten ”Du ville ønske, der fandtes en brugsanvisning”.

 

Christian Skovgaard: Brudstykker
En langsom og simpelt tegnet historie om tab, sammenstyrtede arkiver og fascinationen af stor arkitektur. Hvordan så store og forskellige temaer kan flettes sammen med så få ord og så simple tegninger er ganske enkelt forunderligt, men det virker, og resultatet er helt fortryllende.

Anna Degnbol: Rød vintersol
Med blyant og akvarel skildrer Anna Degnbol små hverdagssituationer af og til tilsat lidt magi. Både stregen og tonen er porøs og tyst. Fine, små refleksioner over livet og hvad vi gør det til. Her er bl.a. kvinden, der en gang om ugen kører til havet, fordi hun er nødt til at blive blæst igennem, ikke samle skralt, ikke gå en tur, bare stå der og mærke vinden.