Nordmosen af Arnaldur Indridason

28.07.15 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uges byder på en prisvindende krimi fra Island.

"Et elendigt, islandsk mord"

For mig er sommer lig med krimi. I solskin med en bog på altanen, eller i regnvejr foran tv’et.

Til den omskiftelige danske sommer kan jeg anbefale Nordmosen af Arnaldur Indridason, som både er i bogform og som film på Filmstriben.dk, eller dvd på biblioteket, under titlen Mýrin. 

Bogen blev tildelt den skandinaviske kriminallitteraturpris Glasnøglen i 2002. 

Den islandske krimiserie med kriminalkommissær Erlendur Sveinsson og hans kolleger tæller foreløbig 8 bøger. Det hele begynder med Nordmosen, hvor en ældre mand findes myrdet i en kælderlejlighed i et toetagers betonhus i Reykjavik-forstaden Nordmosen. Det er umiddelbart beskidt, formålsløst og begået uden forsøg på at skjule det, ’Et elendigt, islandsk mord’. 

Men hurtigt viser det sig at sandheden er alt andet end umiddelbar. Ved ransagningen finder Erlendur et sorthvidt fotografi af en lille piges gravsted. Dette billede bliver nøglen til en historie om voldtægt, mord, slægtskab og arvelighed. Mordet hænger sammen med en faderskabshistorie der er mere end 40 år gammel. En historie som Center for Genetisk Forskning kan afsløre, når forskellige databaser bliver samkørt, og en families tragedie bliver synlig. 

Nordmosen er også historien om Erlendur Sveinsson, som er en sær og indadvendt mand, der for mange år siden for vild i den islandske ødemark sammen med sin bror. Erlendur blev reddet, men broren fandt de aldrig. Siden har Erlendur nærmest været besat af at løse mysterier om forsvundne personer. 

Som kriminalkommissær er Erlendur storrygende, fåmælt og iført ægte islandsk sweater. Han er fraskilt med to voksne børn og et privatliv som er gået i stå. Datteren Eva er narkoman og sønnen Sindri Snær er lejlighedsvis ædru alkoholiker. Begge færdes de i samfundets skyggesider, som Erlendur selv udforsker i sit arbejde. Måske netop derfor bevæger Erlendur sig hjemmevant rundt i alle miljøer. 

På indersiden af den islandske knudemand er Erlendur sympatisk og indlevende, en rigtig menneskekender og et skønt og anbefalelsesværdigt bekendtskab.

 

Anbefalingen er skrevet af Silja Premer Attrup

 

[ting:list_item_short:870970-basis:51102223,870970-basis:27238149,870970-basis:27588565]