Den grusomme natur

6 populære bøger hvor naturen er alt andet end harmløs.

Naturen er meget og andet end en smuk scene, en stemningsfuld baggrund. Ofte spiller naturen en ganske stor og faretruende rolle i litteraturen. Herunder anbefales en håndfuld spændende – og ganske forskellige – bøger, hvor naturen truer, vælter, skjuler, muterer, bortfører, måske endda myrder? 
Fra forsvunden teenager i nordsjællandsk plantage over klamme bioeksperimenter på øer og i jungler til bjerggriske modefolk, morderiske dyr og en polterabend alt for langt inde i en alt for mørk skov…

Alle bøgerne er tilgængelige både som bog og e-bog

Jeff VanderMeer: Udslettelse

International science-fiction bestseller om en videnskabsekspedition ind i en virkelig creepy regnskov, hvor valget står mellem mutation eller udslettelse. Bogen er den første i en trilogi, og perfekt for læsere, der holder af mareridtsagtige, surreale dystopier eller bare er vilde med muteret, farlig og superklam natur. Udslettelse er første bind i trilogi og er selvfølgelig for længst blevet til en tv-serie.

Kamilla Hega Holst: Rud

Intenst, lavmælt drama om en mors mareridt: et barn, der bliver væk. En alt andet end perfekt, fraskilt mor er med børnene i sommerhus i Nordsjælland. Dramaet er lavmælt, naturen ikke stor og faretruende, men organisk, snigende og makaber. For læsere, der holder af minimalistisk sprog, stilistisk overlegenhed og menneskelige relationers veje og vildveje. 

David Lagercrantz: Himlen over Everest

Psykologisk thriller af forfatteren til ”Jeg er Zlatan Ibrahimović” og de sidste bind af Lisbeth Salander-krimierne. Bogen følger et hold rige modefolk, der vil bestige Mount Everest. Men naturen her er ikke for alle, slet ikke for velhavende amatører, der ser det som et underholdningskick at komme på toppen. En medrivende bog om, hvad der driver det moderne menneske, og om hvad der sker, når den allermest brutale natur blot betragtes som en personlig udfordring.

Olga Tokarczuk: Kør din plov over de dødes knogler

En anderledes og charmerende roman, hvor et krimiplot sniger sig ind i de øde bjergegne, og hvor naturen er fortællerens hovedmistænkte. Fortælleren er en herligt anderledes hovedperson; en ældre, kvindelig enspænder, der holder af astrologi, digte og natur. En bog for læsere, der har hang til hytter og holder af anderledes læseoplevelser og mennesker, der går mod strømmen. 

Ruth Ware: I en mørk, mørk skov

Psykologisk krimi om en kommende bruds polterabend (alt for) langt ude i en skov. Nora er inviteret til polterabend, men ikke til bryllup, og gensynet med den gamle venindeflok bliver som timerne skrider frem alt andet end hyggelig. Bogen er en lettilgængelig bog, der ikke kræver meget af sin læser, men nok ikke bør læses i en hytte i en skov uden forbindelse til omverdenen.

H. G. Wells: Doktor Moreaus ø

Med over 100 år på bagen inspirerer denne science-fiction klassiker stadig mange forfattere i genren. Bogens fortæller forliser på en ø langt ude i Stillehavet hvor den driftige doktor bedriver rædselsvækkende, biologiske eksperimenter. En medrivende og gåsehudsunderholdende roman, der i sine temaer stadig er ganske aktuel.