'Hedeselskabet' af Malte Tellerup

I denne uge anbefaler vi en roman om venskaber og den majestætiske vestjyske hede

Hvad handler bogen om?


Hedeselskabet er et kærligt portræt af unge mennesker, der er optaget af det store fællesskabs fremtid. De tre venner Tobias, Viktoria og Andreas tager fra storbyen til en nedlagt gård i Vestjylland for at skabe liv i et land, de synes er splittet. De vil som Hedeselskabet, der engang opdyrkede heden, nu opdyrke energi, kultur og fællesskab i et af de områder langt fra storbyerne, der så ofte bliver glemt. Heldigvis tager de lokale varmt imod dem og deres ideer, for hedens ensomhed har gjort tillid til en selvfølge. 
Men det er ikke kun naturidyl og ærlig dansk muld, de møder. På heden bor også fattige landmænd, der må sælge familiens gård for at undgå konkurs, og i nogle af egnens slidte gårde bor mennesker, der helst vil have deres problemer for dem selv. Og så kommer de tre venners bånd også på prøve, når regningerne hober sig op, og det eneste arbejde, der kan tages, er lavtlønnet og nedslidende.


Hvorfor skal man læse denne bog?


Mødet mellem storbyboen og landboen er en fast kending i dansk litteratur, måske fordi det er den ældste spænding mellem befolkningsgrupper i vores lille land. Men når Hedeselskabet går ind i det møde, er det med en forfriskende varme og ægte interesse for de mennesker, der ikke minder om forfatteren, og deres indviklede liv. Det hjælper, at Malte Tellerup selv er vokset op på landet på Fyn, og at han derfor har et vigtigt blik for, at livet på heden er unikt, og ikke bare ”livet på landet.” 
Der er med andre ord snusfornuft mellem siderne. På den måde er Hedeselskabet lige så meget en generationsroman for politisk bevidste unge, som det er en nøjagtig og skarpsynet ’tag ud og se dig omkring’-bog. Og så er den i øvrigt krydret med rørende fine beskrivelser af Vestjyllands sprudlende nøjsomme natur.


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


Mødet mellem land og by har de sidste par år været bagtæppe for vildt succesfulde danske bøger. Thomas Korsgaards ’En dag vil vi grine ad det’, som er tredje bind i hans Tue-trilogi, handler om en ung fra landet, der kommer til byen, og Stine Pilgaards ’Meter i sekundet’ handler om en storbyboer, der falder i utålmodige staver på landet, mens hendes partner underviser på en højskole. Hvis man vil have en mere eksperimenterende bog, er Hans Otto Jørgensens ’Dead man walking’ en pinefuld fortælling om landlivets fallit.
 

Materialer