Korte lydbøger - godt fortalt

Leder du efter en rigtig god lydbog, som ikke er for lang og som passer til en rar aften på sofaen eller en god gåtur?

Vi har håndplukket en række dejligt korte romaner, der fungerer særligt godt på lyd. Her er både anmelderroste samtidsromaner, nyoversatte klassikere og prisvindere iblandt, og romanerne handler om alt fra skelsættende somre til svære sociale koder, bittersød kærlighed og ensomhed.

Alle lydbøgerne findes på eReolen, hvor du som borger i Lyngby-Taarbæk Kommune kan låne hele 6 lydbøger hver måned.

 

Se listen af bøger og lydbøger her

Kirsten Hammann: Georg-komplekset. Indlæst af Bent Otto Hansen

Satirisk, sort-humoristisk og bidsk perle om en forfatter med seriøs midtvejskrise.
Hovedpersonen og fortælleren er 55-årige Georg, en mand, som både lider af mindreværd, storhedsvanvid, misundelse og skriveblokering. Hans nedtur begynder for alvor, da hans kone helt overraskende begynder at skrive en roman og bliver forlagets nye darling. Derfor sætter Georg sig for at forpurre konens romanskrivning, og samtidig kaster han sig ud i at skrive en krimi, der skal blive hans comeback – men hvordan skriver man en krimi, når man ingen ideer har? Romanen er primært fortalt som Georgs rablende indre monolog, og det fungerer rigtig godt på lyd.

Niviaq Korneliussen: Blomsterdalen. Indlæst af Julie Bertelsen.

Alt er fint på overfladen. Vores hovedperson har en god familie, en omsorgsfuld kæreste og er på vej fra Grønland til Aarhus for at studere. Men tingene er ved at krakelere indeni. Hovedpersonen kæmper med svære følelser og splittelse omkring identitet og tilhørsforhold. Det er en nedadgående spiral, hvor hovedpersonen bliver mere og mere desperat og afstanden til virkeligheden vokser. Det er en bog med mange temaer, men det altoverskyggende tema er selvmord blandt unge i Grønland. Det er en barsk, men også smuk historie, indlæst og ind imellem sunget af Julie Bertelsen, der er den perfekte indlæser til denne bog.  

Claire Keegan: Omsorg. Indlæst af Helene Egelund

’Omsorg’ er en varm og nænsom kortroman, som med et både enkelt og poetisk sprog beskriver en skelsættende sommer i en fattig piges liv i 1980’ernes Irland. Hun kommer fra en familie med rigtig mange børn og nu er der igen et nyt barn på vej. Hun bliver sendt i pleje hos et ægtepar, som med tid, overskud og omsorg får hende til at blomstre og frem for alt være sig selv. En lille perle, hvor man mærker kærligheden i små dagligdags handlinger som et varmt bad eller en gåtur over markerne.


Stine Pilgaard: Meter i sekundet. Indlæst af Sofie Tort og sang af Katrine Muff Enevoldsen.


Den navnløse hovedperson flytter til Velling med manden, der skal arbejde på byens højskole. Vi følger hende rundt i det nye lokalsamfund, hvor hun bakser med at finder sin funktion, sit tilhørsforhold og hoved og hale i de sociale spilleregler. Der opstår konstant små, sjove og ofte akavede situationer i møderne med købmanden, kørelæreren og dagplejeren. Det gør bestemt ikke bogen mindre sjov at hun også møder Anders Agger og får arbejde som brevkasseredaktør. Lydbogen er indlæst af Sofie Tort og anti-højskolesangene, der er med i bogen, bliver smukt sunget af Katrine Muff Enevoldsen.

Tarjei Vesaas: Vårnat. Indlæst af Karsten Pharao 

En ny-oversættelse af den norske mesterforfatters lille intense kammerspil om kærlighed og had, fødsel og død. Handlingen udspiller sig i løbet af en enkelt forårsnat, hvor de to søskende Hallstein og Sissel er alene hjemme i det øde beliggende hus. Forældrene er til begravelse, så 14-årige Hallstein og hans storesøster ser frem til at gøre lige hvad de vil. Pludselig banker det på døren, og udenfor står en familie og beder om husly, da deres bil er brudt sammen. Den fremmede familie bærer på komplekse konflikter, og de kommer efterhånden op til overfladen, så de unge søskende bliver ufrivilligt konfronteret med de voksnes problemfyldte verden.
Bogen er eminent indlæst af tidligere radiovært Karsten Pharao, som giver liv og nerve til det psykologiske drama.

 


Ved Vejen af Herman Bang. Indlæst af Jens Albinus og Henrik Koefoed


Det siges, at Herman Bang fik ideen til historien, da han på en togrejse fik øje på en kvinde, der sad på perronen og stirrede længselsfuldt ud i luften. Herman Bang tager os med til en helt almindelig lille jysk stationsby. Man fornemmer en tristesse, en stilstand, hvor indbyggernes skæbner er givet på forhånd. Stationsforstanderinden Katinka Bai har en længsel i sig. Et bånd og en kærlighed opstår mellem hende og den tilrejsende Huus. Men det er en kærlighed, der forbliver uforløst. Sproget og de præcise iagttagelser gør, at denne klassiker bliver ved med at sige os noget, også her hundrede år efter den er skrevet. 'Ved Vejen' er indlæst op til flere gange bl.a. af Jens Albinus og af Henrik Koefoed.