Hvad skal du læse efter Harry Potter?

Bare rolig - der findes mange fantasybøger der er lige så gode som Harry Potter.

Rigtig mange læser stadig Harry Potter. Vi har 65 eksemplarer af ’Harry Potter og de vises sten’. Ofte er de alle sammen udlånt. Der er ingen tvivl om, at den unge mand med arret i panden stadig har en stor plads i både børn og voksnes hjerter.

Men hvad skal man læse, når sidste side er vendt? Når eleverne er rejst fra Hogwarts? Når tryllestaven er pakket væk?

Bare rolig, der findes mange andre gode fantasybøger hvor, universet tryllebinder både børn og voksne og karaktererne føles som familie. Vi har bedt vores børnelitteraturformidlere give os deres bedste bud.

Amari og nattens brødre

Amari er som Harry Potter et barn, som ingen regner for noget særligt. Det viser sig dog, at hun er noget ud over det sædvanlige og en dag får hun leveret et mappe, hvor det fremgår, at hun er aspirant til Bureau for Overnaturlige Anliggender. Det er en skole, der fungerer som forbindelse mellem den kendte og den ukendte verden og da Amaris bror er forsvundet på mystisk vis, må hun afsted til skolen. Her finder hun bl.a. en krystalkugle og ligesom fordelingehatten på Hogwarts, kan den afsløre noget om elevens personlighed og magiske evner. 
En blændende og tempofyldt fortælling om magi, venskaber og om at finde en plads i verden på trods. Jeg venter stadig spænding på bind 2. /Frederikke
 

Magisterium - Jernprøven

Det må virkelig være bittert at gøre sit absolut bedste for at dumpe en optagelsesprøve, kun for at blive optaget, alene fordi præsentationen er så elendig, at man er til fare for sig selv og andre. Sådan starter historien om Callum Hunt, der hele livet er blevet advaret mod magi – og ikke kun advaret, alle der bruger magi er farlige onde mennesker. Du kan forvente et tydeligt billede af hvad ondskab er og samtidig også hvor kraftigt man kan blive påvirkes af andres mening. Callum skal lige pludselig revurdere alt det, han er vokset op med omringet af alle disse ”onde” mennesker. Det giver problemer, diskussioner og uventet venskaber. /Louise

Arlo Finch i Flammernes dal

Hvis det var det tætte venskab eller den parallelle verden, hvor mørket lurer, som du kunne lide ved Harry Potter, så vil jeg foreslå dig at læse Arlo Finch.

Arlo er 11 år og nød til at flytte med sin mor og søster til Pine Mountain. Da de ankommer til morens barndomshjem ligner det et sted, hvor nogen er blevet myrdet. Men Arlo er ikke bange af sig, han måske mere den bekymrede type, så det at skulle bo et nyt sted, er ikke det fedeste. Heldigvis har byen en rangertrop, hvor Arlo bliver optaget. Troppen er bare ikke som andre spejdere, de har gang i helt andre ting end at binde knob og bage snobrød. 

En vild spændende historie som både handler om venskab, magi og om at finde ens styrker og bruge dem. /Johanne
 

De ualmindelige - Den bøjede mønt

Der gemmer sig en hemmelig verden under Londons gader. Her er det ikke os, der er magiske men objekter og hvis du farer vild, kan du altid spørge lygtepæle om vej til din destination - de kender trods alt byen ud og ind. Historien er i gang fra første kapitel, hvor vi allerede dér finder ud af, hvad der er på spil, og hvad der vil ske, hvis vores hovedpersoner ikke lykkedes i deres mission. Hvilket kun bliver besværet af, at de ikke kender til denne magiske del af London. Du kan forvente et hæsblæsende eventyr uden lige, hvor ondskaben lurer bag hvert et gadehjørne og med en overhængende fare for at tiden rinder ud. /Louise
 

Nevermoor - Morrigan Crows magiske prøvelser

Morrigan er et forbandet barn. Hun skal dø på sin 11 års fødselsdag, og det har hun altid vidst. Jeg afslører ikke for meget, når jeg siger, at hun selvfølgelig bliver reddet i sidste øjeblik og kommer til byen Nevermoor, hvor hun skal søge om optagelse i Det Forunderlige Selskab.  
Her er et univers, som i den grad kan måle sig med Harry Potter, og karakterer som man kommer ind under huden på. Og så er den spækket med både humor og mørke. 
Indtil videre er der kun kommet tre bind på dansk, men læs dem bare, så jeg ikke er den eneste, som venter i spænding på, at forfatteren skriver serien færdig. /Julie
 

Woodwalkers - Cargas forvandling

En god bog tager læseren med på en rejse, om den så foregår i virkeligheden eller i et andet univers. Denne bog hører under low fantasy og foregår ved og i Yellowstone reservatet i USA. Alle, der på et eller andet tidspunkt har drømt om at kunne forvandle sig til et dyr, vil endelig kunne mærke, hvordan det føles, når den blødeste pels pludselig dækker ens arme og følelsen af at løbe hurtigere end vinden. Det er bare ikke helt nemt at gebærde sig i begge verdner, heldigvis findes der skoler for Woodwalkere. Specielt vores normer og udtryk kan være lidt af en udfordring, har du nogensinde hørt om ”at være så sulten at man kunne spise en hel støvsuger?”. /Louise
 

Djævelens lærling

I første bind af denne djævelsk gode serie møder vi Philip, og hører om hans tur til Helvede. I bogen har Kenneth Bøgh Andersen – med et vist glimt i øjet - foldet Helvede ud, så man kan se det for sig, mærke fornemmelsen af varmen der er overalt, høre skrigene fra de pinte og ikke mindst mærke kvalmen når Philip er tvunget til at smage på blod-øl.
I bogen er fine beskrivelser af personerne, især af Philip og hans rejse i forhold til at møde ondskab i mange nuancer og især hans egen udvikling er meget let at blive grebet af.
Velskrevet fantasy til alle fra 12 år. /Vibeke