Rejs væk med litteraturen!

22.01.21
Litteraturformidlerne Aske Tolsgaard og Marie Theilmann anbefalede onsdag litterære rejser til en nedlukningstid. Her kan du se deres anbefalinger.

Du også kan stadig nå at se instagram-indslaget på instagram.com/lyngbybib, hvor det ligger til gratis streaming i sin helhed.

Ernest Hemingway: Der er ingen ende på Paris 

Hemingways klassiker om kunstnerliv i Paris. Byder på al den parisiske fortovscaféstemning, man kan savne her i en regnfuld nedlukningstid. Og på en morsom og ikke ligefrem flatterende skildring af forfattervennen F. Scott Fitzgerald. 

En oplagt god, eskapistisk litterær rejse, hvis man elskede Woody Allens film Midnight in Paris, som baserer sig på samme univers. Woody Allens film kan i øvrigt ses gratis på Filmstriben her ved brug af dit bibliotekslogin.

E. M. Forster: Værelse med udsigt 

Skøn litterær rejse til Firenze i det tidlige 1900-tal, hvor vi følger Lucy Honeychurch og hendes spirende romance med den jævnaldrende George. Bogen byder på et lidenskabeligt kys i en eng fuld af duftende violer, men også på masser af skarpe observationer om det rod, der opstår mellem mennesker, når vi gemmer os bag konventioner i stedet for at tale bekende kulør.

En bog for dig, der nød den norditalienske sværmeriske stemning i bogen og filmen Call Me By Your Name men også for dig, der nyder tørre og træfsikre skildringer af mennesker, sæder og skikke a la Oscar Wilde.

Jeppe Brixvold: Hæfte

Bogen starter med et rasende udfald mod københavnsk selvoptaget og småborgerlig kiksethed og følger derefter sin hovedperson til caminoen, hvor han fører rejsedagbog. Ren litterær rejseterapi til alle, der savner at vandre i ukendte omgivelser, fjernt fra hjemmekontor og vasketøj.

Genre-mæssigt varieres der mellem det essayistisk-filosofiske, det novelle-ligende, det kristendomshistoriske eller det lyriske.

Johann Wolfgang von Goethe: Wilhelm Meisters læreår

Litteraturhistoriens første dannelsesroman er én lang rejseskildring. Den unge teatertossede købmandssønn Wilhelm sendes på forretningsrejse af sin far, men stikker af med en skuespiltrup og bliver meget klogere før rejsen er tilendebragt. Stemning af fest, farver, teater, uægte børn, stævnemøder i mørke kroge, gøgl og tyske bjerge. 

Bogen er nyoversat til dansk af Jørgen Hermann Monrad og Judyta Preis, så den er lige til at gå til, selvom den oprindelige udgivelsesdato ligger mere end 200 år tilbage i tiden.

Italo Calvino: De usynlige byer 

Marco Polo fortæller Kublai Kahn om sine rejser i 55 højst fiktive, mystiske og mytiske byer. Hver tekst er et lækkert lille stykke poesi. Perfekt til en kop kaffe midt i en travl hjemmearbejdsdag. 

Postmoderne poesi og magi, når det er allerbedst.

Tove Jansson: Sommerbogen

Denne bog er følelsesmæssig førstehjælp for alle småstressede forældre til børn, der skal hjemmeundervises i disse uger. En dvælende, poetisk, men samtidig skønt usentimental skildring af en farmor og hendes lille barnebarn Sophia, mens de tilbringer somrene på en ø i den finske skærgård.

Bogen emmer af al den ro, tid, sommerfrihed og natur, som en hjemmeskoledag under en nedlukning mangler.