Læseinspiration - I køkkenet med Karen Blixen

Fredag den 2. oktober hyldede Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne, Sophienholm og Sophienholm Cafeteria Karen Blixen og maden ved et særligt arrangement. Her følger en liste over de nævnte værker.

"Det siges, at jeg er berømt for min gode Mad, MacMillan - som skulde være Expert paa Føde - paastod, at han ikke havde spist saa godt siden paa Ritz!" Sådan skriver Karen Blixen i et brev fra sin tid i Afrika. Den store forfatterinde var nemlig lige så ferm en kok som hun var forfatter. Hendes særlige forhold til mad - og madens betydning i hendes forfatterskab - fortalte Signe Wulff om ved aftenens arrangement. Wulff har nemlig udgivet en bog om denne side af Blixen, en bog, der tilmed er overmåde smuk og byder også på opskrifter fra Blixens eget kogebogsbibliotek.

Aftenen bød også på en turbo-gennemgang af madens litteraturhistorie - fra Adam og Eva og til Babettes gæstebud. Historien om Adam og Eva kan f.eks. læses her, i den nyeste danske genskrivning af Bibelen.

Odysséen byder på litteraturhistoriens måske første skildring af et madmisbrug. Odysseus og hans mænd får nemlig forvildet sig til Lotofagernes land, hvor der vokser en frugt så lækker, at man aldrig vil spise andet, hvis først man har smagt den. Læs Odysséen i Otto Sten Dues suveræne danske gendigtning.

Folkevisen "Hr. Palles bryllup" blev læst op ved arrangementet som eksempel på middelalderens måltidsskildringer, hvor det ceremonielle og rituelle ved måltidet stod stærkt. 

Don Quixote handler om en mand, der nægter at indse, at middelalderen og dermed riddernes tid er forbi. Han vil være ridder - og dermed clasher han konstant med sin omverden, som for længst er videre. Det ser man bl.a. i den ceremonielle måde, Don Quixote går til på, og der blev ved arrangementet læst højt fra kapitel 6, første bog, hvor Don Quixote forgæves forsøger at begejstre sin væbner ved at invitere ham til at spise et højstemt måltid ved sin side. 

"din skål synes honning, men drikken er led,/Forfængelighed!" Sådan synges den kødelige lyst i Thomas Kingos "Far verden, far vel", som blev læst højt som et eksempel på barokkens tvetydige forhold til honningsød eller på anden måde nydelsesfuld mad. 

Anderledes ublut bliver maden nydt i Emil Aarestrups digt "En Middag", som blev læst op ved arrangementet. "... Orangens søde Skive/I din purpurmunds indfatning/fik for tabet af sin Guldhud/en guddommelig erstatning". Digtet kan læses i Erotiske situationer.

Og så blev der naturligvis også læst op fra Karen Blixens Babettes gæstebud. 

Har man lyst til at læse mere om mad og litteratur, kan bogen Livretter - mad i kunst og litteratur anbefales. Forfatterne Casper Thrane og Jørgen Holdt Eriksen kommer, som undertitlen afslører, både omkring maden i bøgerne og på malerens lærred. Bogen er udgivet på Systime og er tiltænkt undervisningsbrug, men kan sagtens læses af almindeligt interesserede i bordets glæder i kunsten. 

God læselyst!