Når engle spiller Mozart af Lisbeth Nebelong

11.11.14 (Opdateret )
Som et led i bibliotekets kampagne Danmark Læser – Lyngby læser, er det i oktober og november måned Lyngbys læseglade borgere, der bringer den ugentlige anbefaling. Målet med kampagnen er at sætte fokus på skønlitteraturen og give flere lyst til at læse.

Den store kærlighed

Hvis man er til passioneret dansk-færøsk kærlighed samt de generelle relationer mellem Danmark og Færøerne set i et postkolonialistisk lys, er Lisbeth Nebelongs trilogi om den danske juristkvinde og den færøske cellevirtuos et virkelig godt bud. Trilogien består af ”Når engle spiller Mozart” (2003), ”Færøblues” (2008) og ”Møde i mol” (2014). Selv om de tre bøger i princippet – som nævnt på omslaget – godt kan læses hver for sig, vil det ikke være min anbefaling. Og hvorfor skulle man da også det? Findes der noget skønnere end at være i gang med en 3-binds fortælling, hvor man engagerer sig stadig mere i personernes skæbne?

Fortællingens to hovedpersoner er som nævnt den danske jurist Lisa og den færøske cellist Kari, og de har som 11-årige deres første magiske møde i en klippehule under et uvejr. Lisas far er rigsombudsmand på Færøerne, og senere har de kontakt i gymnasietiden. Men Lisa forlader Færøerne for at studere hjemme i Danmark, så næste møde finder – måske tilfældigt - først sted en del år senere, hvor Lisa i sin egenskab af statsforfatningsekspert skal holde foredrag i Thorshavn. Lisa er strandet i et udpræget arbejdsfællesskabsægteskab uden børn, og Kari er gift i Norge og har fået to børn. Mere skal ikke afsløres her.

Selvom rammerne omkring fortællingen består af en række væsentlige sidetemaer, vil nogle måske anke over, at der er lige lovlig meget fokus på kærlighedshistorien. Jeg tror ikke, jeg deler denne opfattelse, da der er en udmærket balance mellem bøgernes forskellige elementer, herunder betydningen af musik, natur, slægtsrelationer, faglig stolthed og så selvfølgelig kærligheden. Og så kan det dårligt benægtes, at den mest livgivende kraft i det menneskeerkendte univers er og bliver kærlighed. I andre bøger kan det være destruktion, nedtur og menneskelig fallit, der er på dagsordenen, men ikke i Lisbeth Nebelongs fortælling, hvor troen på håbet får lov at leve.

 

Anbefalingen er skrevet af Poul Erik Hjerrild-Nielsen

Materialer
Reservér
  • Bog

Når engle spiller Mozart

Af Lisbeth Nebelong (2003)
Læs mere