Jeg kan stadig ikke flyve af Anna Woltz

15.10.13 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en fængslende fortælling for de 11-16-årige.

Det er sommer, og 2. verdenskrig er netop slut. Fra Holland sendes mange udmagrede børn af sted på tre måneders sommerferie og rekreationsophold i Danmark. I bogen følger vi skiftevis Ida på 12 og Lukas på 13, der med hver deres bagage fra krigen kommer med den samme bus og ender hos den samme familie i Danmark.

Ida og Lukas støder sammen med det samme – Lukas fjoller og synger sjofle sange i bussen, mens Ida er alvorlig og bekymret for sin familie. Noget nager dem begge, men det skal ikke afsløres her.

De kommer til en bondegård i Fåborg, hvor de lærer dansk, får en masse at spise og deltager i livet på landet. Under krigen tog tyske soldater gårdens flotteste hest og i begyndelsen af Idas og Lukas’ ophold bliver der leveret en ny hest som erstatning for den anden. Hesten er sky, men Ida fatter straks sympati for den og vinder dens tillid. Det betyder en stor forandring for Ida, og det bringer hende og hesten ud på en rejse. En rejse, som også Lukas og gårdens 16-årige datter drives ind i.

Det er en bog for de 11-16-årige og det er sådan en bog, hvor siderne vender sig selv. Det er ikke til at stoppe med at læse, når man først er begyndt. Ida og Lukas får en sommer, de aldrig glemmer og du får – på trods af den voldsomme historiske baggrund – en læseoplevelse, der er svær at lægge fra dig.

 

 

Anbefalingen er skrevet af Jane Birkmann

Materialer
Anna Woltz: Jeg kan stadig ikke flyve
Reservér
  • Bog

Jeg kan stadig ikke flyve

Af Anna Woltz (2013)
Læs mere