'Memorial' af Bryan Washington

Litteraturformidler Emilie anbefaler denne uge en lavmælt og hjerteklog roman.

Af Thomas Hansen

Tags

Ugens anbefaling

Hvad handler bogen om?

’Memorial’ er en roman om et parforhold. Vi møder Benson og Mike, et par midt i tyverne der bor sammen i Houston, Texas. Benson er sort og arbejder i en børnehave, Mike er japansk-amerikansk og arbejder som kok på en mexicansk restaurant.

Deres forhold går egentlig fint men står måske også liiiidt i stampe. Men så sker der noget, der vender deres situation på hovedet: Mike finder ud af at hans far, som han stort set ikke kender, ligger for døden i Osaka samtidig med at hans mor Mitsuko ankommer på besøg fra Japan. Mike tager en hurtig beslutning og rejser til Osaka for at sige farvel til sin far.

Dermed efterlader han Benson og Mitsuko i en akavet svigermor-svigersøn roommate situation uden fast slutdato. Vi følger skiftevis Benson og Mike mens de forsøger at komme tættere på hvem de er, hvor de vil hen i livet og hvad de egentlig laver i deres parforhold.


Hvorfor skal man læse denne bog?

’Memorial’ er en både afdæmpet, søgende og samtidig følelsesmæssigt intens roman at læse. Den er fuld af kloge, blide og rørende scener, hvor karaktererne på kryds og tværs rækker hen over kløfter, der ved første øjekast virker alt for brede og dybe til, at de kan mødes på halvvejen. Alligevel er det det, der sker, på helt særegen, akavet og fin vis, når for eksempel Benson og Mitsuko langsomt nærmer sig hinanden, i høj grad takket være Mitsukos strenge væsen og gavmilde madlavning.

Gennem romanen sker der både vilde, utænkelige og små, næsten umærkelige ændringer i karakterernes liv og sind. Bryan Washington er utroligt god til at skildre disse ændringer enormt genkendeligt. Hvordan det viser sig, at livsforhold og situationer som føles som om de er hugget i sten, godt kan rokkes løs, lidt for lidt.


Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

Bryan Washington har en helt særlig tone i sit sprog, som jeg glæder mig til at læse mere af. Samtidig er ’Memorial’ helt sikkert beslægtet med romaner som ’Vi er kortvarigt smukke her på jorden’ af Ocean Vuong og ’Bellies’ af Nicola Dinan – som desværre ikke er oversat til danske endnu.