Tudemarie af Marie Andersen

07.11.17 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en gammel børnebog som beskriver datidens København.

Tudemarie - en af datidens helte

Marie Andersen skrevet ’Tudemarie’ ud fra hendes egne dagbøger med hjælp fra Gundrun Eriksen, som senere skriver ”Ungerne fra Bjørnegade 5”. Der er tre bøger om Tudemarie, som handler om en hård opvækst i København, hvor forældrene er fattige. Faren arbejder som smed og moren passer hjemmet, men har dog småjobs som vaskekone. Tudemarie er det fjerde barn i en stadig voksende børneflok. Navnet Tudemarie har hun fået af sin far, som både syntes, at hun skreg for meget og var et grimt barn. ”Du får ellers så pæne børn, mor” sagde han ”men denne ligner en fugleunge”, men moren svarer retur, at han bare kan se sig selv i spejlet. 

Vi følger Tudemarie gennem hele hendes barndomsliv og oplever, hvordan hun er både næsvis og fræk, men også godhjertet. Hun finder på galestreger og må tage den straf som følger med. Der sidder en løs hånd på hendes far og lærere, som for nutidens børn og unge kan opfattes som uretfærdig, og som nok også er det, men det var datidens måde at opdrage på. Som voksen kan vi skræmmes over, at Tudemarie bare 4 år gammel, efterlades med tvillingerne og det går naturligvis galt. Ingen dør, men Tudemarie gør, som børn flest, bliver optaget af noget andet. Hun hører gadedrengene synge om ildebrand og så forlader hun sin post. 

Jeg har netop genlæst alle tre bøger og jeg synes, at de er et stykke kulturhistorie, som beskriver barnets verden. Som barn kunne jeg leve mig ind i den uretfærdighed som Tudemarie igen og igen oplever og der lå min sympati. Hun var en helt.

Anbefalingen er skrevet af Johanne Pasgaard

 

Materialer