Tour de France: verdens hårdeste cykelløb – af Joakim Jakobsen

24.07.18 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en historisk tur i cykelløbets verden.

Legender og skandaler

I disse Tour de France dage, må det være på sin plads med en bog om legender og de gamle dage hvor mænd kørte på cykel, nogle gange med livet som indsats.

I over 100 år har der været kørt Tour de France. Denne bog gennemgår historier gennem de sidste 100 år. Mere præcist fra 1903 – 2015. Bogen gennemgår løbets udvikling og fortæller om taktikken, etapperne og de store sejre.

Løbet bliver gennemgået år for år. For hvert år hører vi om skandalerne, årets sejre og hvilke nye ting der er udviklet. Der bliver også fortalt om løbsledelsen og hvordan de prøver at forhindre nogle af de nye tiltag. Tag f.eks. da denne lille kontrovers mellem ryttere og løbsledelse. Da hjulet der kunne køre rundt, uden der skulle trædes, blev det forbudt. Rytterne skulle træde rundt, det var ikke meningen de skulle sidde og slappe af. Eller da gearet blev opfundet. Det blev også forbudt. Men de fik dog lov til at sætte et tandhjul på hver sin side af baghjulet og når de så skulle køre i bjergene, kunne de vende hjulet. Når de så nåede toppen og skulle køre ned igen, så måtte de endnu engang vende hjulet.

At læse om de ”gamle” legender som Fausto Coppi (vinder 1049 og 1952), Jacques Anquetil (vinder 1961 – 1964) og mange flere er spændende læsning. De levede i en anden tid og med de cykler de kørte på dengang, er det utroligt, at de overhovedet kunne gennemføre en Tour og så på etapper der er meget længere end i dag.

Vi hører om de legendariske bjege efterhånden som de bliver en del af Touren.

Bogen er rigt illustreret med mange flotte billeder, nogle gange med lidelsen malet i rytternes ansigter.

Anbefalingen er skrevet af Gitte Gregersen

 

Materialer
Joakim Jakobsen: Tour de France : verdens hårdeste cykelløb
Reservér
  • Bog

Tour de France : verdens hårdeste cykelløb

Af Joakim Jakobsen (2015)
Læs mere