The lady in the van af Alan Bennett

16.05.17 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en film om en hjemløs kvinde, der flytter ind i en mands indkørsel.

Man skal ikke skue hunden på hårene

Denne uges anbefaling er en engelsk semi-biografisk film om den ældre hjemløse kvinde, Mary Shepherd, der lever i sin gamle kassevogn/minibus. Hun flytter lidt rundt på den, men holder sig på samme gade og er absolut ikke populær blandt beboerne i området. Hun er gnaven og småtosset og på ingen måde lydhør overfor folks klager.

Forfatteren Alan Bennett, som også er forfatter til manuskriptet, flytter ind i et af husene på gaden. Alan er lidt naiv og har svært ved at sige fra, så han bliver hurtigt offer for Marys påfund, som for eksempel, at hun da bare kan gå ind i hans hus og bruge hans toilet.

Efterhånden som tiden går, får Alan sympati for hende og i sammenhæng med hans naivitet, giver han Mary lov til at bo i hans indkørsel i et par måneder. Det ender med at blive 15 år. 

Det er sjovt at følge udviklingen i de to hovedpersoners forhold. Alan har et anstrengt forhold til sin mor og projicerer nogle af de følelser over på Mary, selvom der er tale om nogle meget forskellige kvinder. Samtidig er det også interessant at lære Marys baggrund at kende. Det viser sig, at hun har levet et utroligt spændende liv, men på grund af tragiske omstændigheder, er endt i denne sørgelige situation.

Det er derfor også en film, hvor man bliver mindet om, hvor vigtigt det er, aldrig at dømme på udseendet. Der kan være mange forskellige årsager til, at man ender som hjemløs og det er ikke til at vide, hvad der skal til for, at man selv kunne ende der. 

Anbefalingen er skrevet af Anna Wittorff

[ting:list_item_short:717300:52330858]

Fil
for at kommenterer