Anbefaling

Take Care of Yourself af Sophie Calle

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i Det Grønne Område. Denne uge byder på en helt unik bog med 107 vinkler på samme brev.

Et brev der ikke har dræbt nogen

Din kæreste skriver et brev til dig. I brevet står, at det er ovre. Det slutter med ordene ”pas på dig selv”. Men hvordan gør man det, når man pludselig – i en e-mail – bliver forladt? 

Den franske kunstner Sophie Calle passer på sig selv ved at sende brevet videre til 107 (!) kvinder med hver deres profession og bede dem om at fortolke brevet ud fra deres faglighed. Dissekere det, analysere det, danse det, synge det, udtømme det, forstå det. Besvare det. 

Og det gør de så i den enorme bog. Lingvisten dissekerer sætninger og laver grafer over dem. Børnebogsforfatteren skriver brevet om til en børnebog, kriminologen forsøger at opklare det, komponisten at omdanne det til toner, operasangeren synger det, redaktøren afviser det (”it hasn´t killed anyone…it interests nobody”), lægen diagnosticerer det – ja brevet bliver sågar til en kryds-og-tværs, et regnestykke og en dukke undervejs! Det er overraskende, sjovt, ærligt, rørende. Det er en bog om at miste. Om kærlighedens vildveje. Men i lige så høj grad om det at kommunikere. Om hvor mange sider, der kan være af samme sag alt efter øjnene, der læser.   

Sophie Calle er en bogelskende kunstner. De fleste af hendes udstillinger omsættes til smukke, gennemførte bøger. Take Care of Yourself er ikke et refererende udstillingskatalog, det er et kunstværk på bog. En helt enestående og gennemført bog med detaljer der kan få bibliofile som mig til at dåne: små bøger sat ind i bogen, varierende papirtyper, visuelle variationer fra portrætfotografier af kvinderne (Calles kunstneriske virke har fotografiet i centrum) over håndskrevne kommentarer til grafiske skemaer og indstukne cd’er. Kig op på bibliotekets første sal og find ikke bare bøger om kunst men også boglige kunstværker som dette pragteksemplar. 

Ps: Sophie Calle er så interessant en kunstner at Paul Auster var nødt til at bruge hende som fiktiv karakter i en af sine romaner. Det siger en del, ikke?

 

Anbefalingen er skrevet af Lea Fløe Christensen