Anbefaling

Superman – red son af Mark Millar

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en tegneserie med Superman som kommunist.

Superman med hammer og segl

Hvad nu hvis Supermans ikoniske S blev skiftet ud med hammer og segl? Som spæd bliver han sendt af sted i en raket af sin far, kort før hans hjemplanet Krypton eksploderer. Raketten lander i USA, hvor han bliver adopteret af et amerikansk par. Men hvad nu hvis raketten ikke landede i USA, men i et helt andet land?

Forfatteren, Mark Millar, har leget med tanken om, hvordan verden ville se ud, hvis Supermans raket var landet i Sovjetunionen. Det er et sjovt koncept og en meget underholdende tanke. Supermans raket er kommet 12 timer senere af sted, og pga. jordens rotation, er raketten landet på et kollektivbrug i Ukraine.

I Millars univers, bliver Superman lanceret som Sovjetunionen stærkeste våben: ”Superman, sovjetstatens stolthed, symbolet på vor militære magt.” Alt tyder på, at Sovjetunionen vinder den kolde krig, men USA har stadig Lex Luthor, som i denne version af historien, er gift med Louis Lane. Eller det vil sige Louis Luthor.

Lex Luthor arbejder i et laboratorium, støttet af USA, og betragtes som verdens klogeste mand, så det bliver det hans opgave, at tage sig af Superman. Derfor har tegneserien beholdt de vigtige grundtræk fra den originale historie.

Supermans personlighed har som sådan heller ikke ændret sig. Han er opvokset med en helt anden kultur, men han vil stadig det bedste for menneskeheden, det er bare med et andet udgangspunkt, som hedder kommunisme frem for kapitalisme. Han hjælper ikke kun sit eget folk, men alle der har brug for det, uanset oprindelse og det er et vigtigt karaktertræk at bibeholde, for at gøre historien troværdig.

Superman er ikke den eneste superhelt vi møder i tegneserien, så hvis man har en svaghed for superhelte og tegneserier, så kan jeg anbefale, at læse ”Superman – red son” og opleve nogle af vores klassiske helte fra en anden vinkel.

Ugens anbefaling er skrevet af Anna Wittorff

Af Mark Millar (2015)
Type: Tegneserie