Pseudoarbejde af Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen

19.03.19 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på ’Pseudoarbejde’ af Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen. Dennis Nørmark kan desuden opleves på Stadsbiblioteket den 29.marts 2019 kl. 8.30.

Hvad handler bogen om?
Bogen er et tankevækkende roadtrip gennem det moderne arbejdslivs skyggesider – meningsløse opgaver, groteske arbejdssituationer, spild af tid og absurde tiltag. Bogens to forfattere undersøger gennem en række samtaler med både ledere, forskere og almindelige medarbejdere, hvad vi egentlige bruger vores arbejdstid på. Som bogens undertitel antyder; ”Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting”, så er det ikke produktivitet der først springer i øjnene. Det gør derimod alt den tid og energi der bruges på alt muligt andet – det forfatterne i deres debatbog kalder pseudoarbejde. Arbejde som ikke reelt flytter noget eller giver mening, opgaver og tiltag som i bedste fald er ligegyldige, men som i værst fald forhindrer de mere og mere frustrerede ansatte i at udføre deres opgaver.

Bogen sætter med sine analyser og sine mange eksempler ord på de følelser og frustrationer som flere kan genkende i et arbejdsliv hvor begreber som effektivisering, omprioriteringsbidrag, digitalisering, normtimer og helhedstænkning er blevet standard. 

Hvorfor skal man læse denne bog?
Interesserer man sig for samfundsudvikling, og trænger man til inspiration til andre måder at anskue sit arbejdsliv på, så er denne bog et både provokerende og inspirerende indspark i debatten om det moderne arbejdsliv. Med sætninger som: ”Kun en tåbe frygter ikke en HR-medarbejder med for megen tid” giver de to forfattere et provokerende og humoristisk bud på hvordan vi kan anskue arbejde som andet end tid – og genvinde magten til at udføre opgaver med mening som giver værdi for samfundet og for andre mennesker.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?
’Jytte fra marketing er desværre gået for i dag’ af Morten Münster beskæftiger sig også med arbejdslivet – og hvordan vi kan gøre det bedre. Interesserer man sig for politik og offentlig ledelse er Erik Ib Schmidts erindringer ’Fra psykopatklubben’ god læsning – en historisk og begavet beretning om at være departementschef i forskellige ministerier i efterkrigstidens Danmark.

Fra den skønlitterære hylde kunne også nævnes en gammel titel som ’Kejserens nye klæder’ og en helt ny som ’Zombierådhus’.

 

Anbefalingen er skrevet af Stine Lund

Materialer
Dennis Nørmark, Anders Fogh Jensen: Pseudoarbejde : hvordan vi fik travlt med at lave ingenting
Reservér
  • Bog

Pseudoarbejde : hvordan vi fik travlt med at lave ingenting

Af Dennis Nørmark, Anders Fogh Jensen (2018)
Læs mere