Anbefaling

Kvinden ved 1000 grader af Hallgrimur Helgason

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en spændende livshistorie.

Sprudlende og stærkt humoristisk roman

Romanen med den herligt bizarre titel er uden tvivl en af mine favoritter blandt de nordiske romaner på bibliotekets hylder. Den tager os med til Reykjavik, hvor den 80-årige storryger Herbjørg Maria Bjørnsson ligger på sit dødsleje i en garage, kun omgivet af sin computer, en pakke cigaretter og en håndgranat. Herfra fortæller hun om et yderst dramatisk liv, som har ført hende vidt omkring – fra en opvækst som ambassadørbarnebarn i København til et ensomt liv som flygtning i Tyskland under 2. Verdenskrig, senere vilde ungdomsår i Paris og adskillige uduelige ægtemænd på forskellige kontinenter. 

Romanen er et fantastisk portræt af en stærk og kynisk kvinde med en ukuelig overlevelsesvilje, men den er også en skarpt satirisk skildring af Islands historie og folkesjæl. Det er en både grum, grotesk og stærkt humoristisk fortælling skrevet i et vildt, sprudlende og dybt originalt sprog. Tilbage er der kun at sige: læs den!

 

Anbefalingen er skrevet af Lise Roest-Madsen