Haikudetektiven af Lasse Hjort Madsen

02.08.16 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på en anderledes krimi, hvor helten næsten er en antihelt.

En antihelt, som læser haikudigte i arbejdstiden

Lasse Hjort Madsen debuterede i 2009 og dette er hans første rendyrkede krimi. Han skriver med indsigt og forståelse for sit persongalleri og er stilsikker i den psykologiske genre, med et tvist.

Bagtæppet er Københavnsområdet og læsere vil sikkert kunne nikke genkendende til flere stednavne. Scenen er sat til en fagforening, hvor pamperiet er i højsædet og man klarer sig bedst, hvis man har rundsave på albuerne.

Matias Kaa, som antihelten hedder, lider af social angst og trives bedst med at klargøre statistik og regnskaber for chefen samt læse haikudigte. 

Men da chefen Viktor Staun begår selvmord ved at kaste sig ud fra 6. sal og lande i foyeren, mens alle er på arbejde, begynder Matias at undre sig over ting. Han kan nemlig se sammenhængen mellem selvmordet og uregelmæssigheder i regnskabet. 

Sammen med Josefine, som er journalistpraktikant, opdager han en masse hemmeligheder og grufulde sandheder om virksomheden og de chefer, som er ansat. Naturligvis også om den afdøde Viktor Staun.

Undervejs i opklaringen forelsker Matias sig i Josefine og det er en ny oplevelse for ham, selvom han er 37. Men kærligheden har ikke gode kår i denne krimi, så han må finde løsningen på mordgåden selv.

Jeg blev glædeligt overrasket over den anderledes helt, som overhovedet ikke vil være en helt. Han opklarer ikke noget, fordi det er spændende, men fordi der er noget, som ikke stemmer. Det er dejligt forfriskende. Historien udvikler sig noget mere grusomt og mærkeligt end jeg normalt bryder mig om, men jeg synes, at det fungerer. Bogen kan fint skabe et lille koldt gys i den længeventede sommervarme. God læselyst.

 

Anbefalingen er skrevet af Johanne Pasgaard

 

[ting:list_item_short:870970-basis:51935586]