Dolly Dyt og de bøvede bamser af Rune T. Kidde

10.04.18 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på et anderledes eventyr.

Guldlok

Denne uges anbefaling er en ny udgave af det omvendte eventyr fra 1990. Rune T. Kidde er kendt for at skrive tossede historier og det gælder bestemt også hans fortolkninger af de klassiske eventyr. Han har angrebet adskillige af de kendte historier, men den jeg har udvalgt er Kiddes version af Guldlok og de tre bjørne. Den er som mange af hans andre historier både fjollet, sjov, mærkelig, politisk ukorrekt og lidt ulækker. Og det er lige præcis derfor jeg godt kan lide hans stil.

Guldlok, som i denne historie hedder Dolly Dyt, bor hos gamle bedstemor Dyt, der er Pølserød sogns bedste rullepølseruller. Hun siger, at Dolly ikke må gå ud i skoven, for der er der ”…bumser, som fjumser, og bøller med øller, og bjørne rundt om hvert et hjørne.” Men selvfølgelig stikker Dolly alligevel af og går ind i de bøvede bjørnes hus. Hun terroriserer huset, spiser deres flæskepandekager og falder i søvn i sengen. Da hun vågner ved, at bjørnene kommer hjem, skynder hun sig hjem og er aldrig gået ud siden (andet end når hun skal sælge rullepølser). Synes du ikke det giver mening, så læs historien selv og få alle de sjove detaljer med.

Måske er Guldlok ikke lige din stil, men så har Kidde haft fat i mange andre eventyr, som for eksempel: ”Laladin og den vildt underlige lampe”, ”Prinsessen på tærten” eller ”Kejserens nye kluns”. Manu Sareen har også lavet sjove versioner, men med lidt mere tekst. Her findes blandt andet de dejlige titler: ”Klods-Hassan” og ”Mohammed & Grete”.

Hvis du ligesom mig godt kan lide eventyr, som er anderledes og udfordrer vores opfattelse af eventyr, så kan børn mellem 6-10 år komme ned på Lyngby Stadsbibliotek, torsdag d. 19. april og være med til at finde på nye slutninger til kendte eventyr. Download en gratis billet her.

Anbefalingen er skrevet af Anna Wittorff

 

Materialer
Rune T. Kidde: Dolly Dyt og de bøvede bamser
Reservér
  • Billedbog

Dolly Dyt og de bøvede bamser

Af Rune T. Kidde (2017)
Læs mere