Aldrig kun til pynt - et søstermanifest af Anja Leighton

12.03.19 (Opdateret )
Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik i samarbejde med lokalavisen Det Grønne Område. Denne uge byder på intet mindre end et søstermanifest af forfatterdebutanten Anja Leighton, der gæster Stadsbiblioteket d. 22. marts 2019.

Hvad handler bogen om?
»Anja Leightons bog handler mest af alt om at sige fra. Sige fra overfor det, man som ungt menneske bare gør for at passe ind, eller for at være med, men som indeni føles forkert, ubehageligt eller måske ligefrem overgribende. Med udgangspunkt i sine egne oplevelser fra puttemiddage på Rungsted Gymnasium, hvor 3.g drenge bl.a. pressede 1.g-piger udi fornedrende handlinger, som at sutte på agurker med go-pro-kameraer, give lapdances eller ligefrem rive undertøjet af hinanden, henvender hun sig bramfrit til unge piger (og drenge), for at give dem modet til at stå imod presset, til at sige nej til forskruede normer og i stedet sige ja til sig selv«.

Hvorfor skal man læse denne bog?
»Det er decideret urovækkende at læse om, hvad der er foregået til disse puttemiddage, og ikke mindst de auditions, der er gået forud med det formål at sortere blandt de nye 1.g-piger. Om man er forælder, elev, lærer, rektor eller politiker, så er disse førstehåndsberetninger fra et gymnasialt ungdomsliv anno 2018 relevante. Bogens ungdomstone og meget direkte og søsterlige manifestsprog taler nok mest til den unge pige, der er på vej ud ad folkeskolen og ind i voksenlivets nye rammer. Og forhåbentlig vil netop de læsere finde motivation til at stå ved sig selv, som de er og ikke lade sig tingsliggøre af en dominerende og fornedrende kultur«.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?
»Det ville måske være oplagt at nævne nogle af de (fjerdebølge)feministiske udgivelser, der er kommet i den senere tid, men trænger man til en skønlitterær pendant til manifestets kollektive stemme, kunne man med fordel læse skriftkollektivet BMS’ debutudgivelse Knoglemarv lavendel, hvor digtene med både ømhed, styrke og omsorg også stritter mod normerne. Som her: vi kan gå hjem/ trække på skuldrene og sige/ heller ikke denne gang lærte vi noget/ vi var en dum person/ vi iklædte os alt det rigtige og alligevel føltes det forkert«.

Der er Faglitterær Festival på Stadsbiblioteket den 21. marts til den 6. april, hvor du blandt andet kan høre Anja Leighton fortælle om sine oplevelser og sin bog, når hun er ugens Wake-up Call fredag d. 22. marts.

 

Anbefalingen er skrevet af Aske Tolsgaard

Materialer
Reservér
  • Bog

Aldrig kun til pynt : et søstermanifest

Af Anja Leighton, Mette Bender (2018)
Læs mere